Klimatske i meteorološke promjene

Iza nas je još jedan toplinski val koji je u nekim dijelovima Hrvatske dosezao i 42°C. Visoke dnevne temperature obilježile su protekli tjedan i na kopnu i na moru, mučile su nas vrlo tople noći i jutra…

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) prognozira u 21. stoljeću rast globalne temperature između 1.5° i 4.5°C. Simulacije za Hrvatsku pokazuju da će temperatura porasti, a oborine se smanjiti. Kad je riječ o oborinama, onda se očekuje dramatično smanjenje ljeti, a zimi bi čak u sjevernoj Hrvatskoj moglo biti više oborine. Prije nekoliko mjeseci u prestižnom časopisu Science objavljena je studija klimatologa Joel Guiota i Wolfganga Cramera koja pokazuje da će područje Mediterana biti posebno osjetljiv na klimatske promjene.

Zoran Vakula, dip. ing., glavni meteorolog HRT-a i dr. sc. Ivan Güttler, klimatolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su o o temperaturnim rekordima i stručnoj terminologiji kojom se opisuje vrijeme, mijenja li se klima u Hrvatskoj, što nas čeka u budućnoti, pretjeruje li se katkad s 'crvenim upozerenjima te dolazili nam i kada novi toplinski val.