Rajske pješčane skulpture u Loparu

Lopar je specifičan jer ima čak dvadeset i dvije pješčane plaže, a najveća i najljepša je Rajska plaža.

Ona ljeti postaje dnevni boravak svim gostima, a u lipnju se upravo na njoj održava već tradicionalni Festival figura u pijesku. Iako u svijetu već postoje slični festivali ovaj u Loparu, na otoku Rabu je jedinstven, jer umjetnici koriste isključivo pijesak i vodu. Nema dodatnih kemikalija, niti miješanja pijeska s glinom što je puno zahtjevnije jer ga je zbog suhoće teže modulirati i održati na okupu da se ne raspadne.

Ove, već šeste godine zaredom, Rajska je plaža opet vrvila mladim studentima u pijesku – njih sedamnaest oblikovalo je deset skulptura za čiju je izradu trebalo dodatno dovesti više od 200 kubika pijeska. Putem programa Erasmus stiglo je i četvero studenata iz Litve, Bugarske i Makedonije.

I prošlih su godina ove rajske pješčane skulpture turiste ostavljale bez daha. Riječ je zahtjevnom poslu i teškom fizičkom radu, jer i po nekoliko dana treba biti na suncu i kopati lopatama. Zanimljivo je i to da pri ocjenjivanju najboljih skulptura, uz mišljenje stručnog žirija, konačne ocjene daju turisti.

Tako je 2017. prvo mjesto pripalo pješčanoj skulpturi nosoroga, drugo hobotnici te treće skulpturi lubanje u pijesku. Koliko dugo ova umjetnička djela od pijeska ostaju u finalnom obliku ovisi o vremenskim uvjetima i znatiželjnosti turista. No, kako tvrde domaći, znaju se očuvati i do mjesec dana.