Jedina hrvatska vodočuvarica

U Hrvatskoj je oko 120 vodočuvara. No, među njima samo je jedna žena. Prva hrvatska vodočuvarica nadzire rijeke Dravu i Plitivicu kod Varaždina.

Boravak u prirodi, ptičji pjev uz čarobne prizore šume i obale uz vodu - tako bi se moglo opisati radno mjesto Sandre Kovačić. Obožavam prirodu, boravim puno u njoj, a i studiram Održivi razvoj - eko inženjerstvo. Vidjela sam da je bio raspisan natječaj na stranicama Hrvatskih voda, a iako sam čula da taj posao obavljaju muškarci, mislila sam – pa zašto ne bi probala. I sve se poklopilo, objašnjava Sandra kako je postala vodočuvarica. Svakoga radnog dana njezino je polazište i odredište vodočuvarski ured u varaždinskoj ispostavi Hrvatskih voda.

Radi tek godinu dana pa se, kaže, još nije susrela s pravom obranom od poplave, kada vodočuvari dežuraju 24 sata. Većinu vremena obilazi vodene tokove, nadzire vode, kako bi ih sačuvala od onečišćenja i poplava. Sandra svakodnevno nadgleda Dravu i Plitivicu te okolne potoke i vodotoke. Stanje kvalitete vode nije baš sjajno, ali Hrvatske vode, surađuju s poslovima aglomeracije, nakon čije realizacije će se stanje vode bitno poboljšati, ističe Sandra. I dodaje da najviše naše vodene ljepote ugrožavamo mi – ljudi. Većina su vodotoka, potoka na samom izvoru i kroz šume, čisti. Sve dok ne dođu do naselja. Tu se onda najviše onečiste. Smatram da bi svako od nas trebao više pripazit na okoliš, na vodu, na sve što nas okružuje jer bi nam tada svima kvaliteta života bila puno bolja.

Naraštaji Varaždinaca odrasli su uz Dravu, oni malo dalje uz Plitivicu. S kupanja i druženja uz rijeku pamte neprocjenjive trenutke. Jer, vode su blago koje čuvamo za djecu naše djece. Vodočuvarski posao važan je na tom putu. Jer uz vodu život buja, svaki stres nestaje i sve nekako dobiva smisao. Dobro to znaju ribiči. Baš kao i Sandra - čuvarica voda.