Proslavite Svečanost glazbe uz ansamble Hrvatske radiotelevizije

Zagreb, 13. lipnja 2017. –  U suradnji s Gradom Zagrebom i ove godine ansambli Hrvatske radiotelevizije (HRT) 21. i 22. lipnja slave Svečanost glazbe otvarajući festival Zagreb Classic. Stvarati glazbu – geslo je inicijative pokrenute još 1981. godine pri francuskomu ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnom svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima te doprijeti do što šire publike zamisao je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Svečanost glazbe (franc. Fête de la musique). To je dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Zamisao se od tada pretvorila u međunarodni fenomen. Širom svijeta prvoga dana ljeta, 21. lipnja, koji je ujedno i Svjetski dan glazbe, priređuju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova te okupljaju građani na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenome druženju i ugođaju dok se uživa u glazbi.

„Glazba i grad naše je ostvarenje Svečanosti glazbe. Projekt je to Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije i Grada Zagreba pokrenut 2014. godine. Projekt Glazba i grad 2015. godine imao je francusku notu, odnosno bio je à la française i održao se u okviru festivala Rendez-vous. Prošle je pak godine projektom proslavljen Dan državnosti u okviru prvoga festivala na otvorenome orkestara Zagreb Classic. Danas je Glazba i grad već ustaljena manifestacija, a zamisao da Hrvatska radiotelevizija daruje svim sugrađanima besplatne koncerte svih svojih ansambala itekako se svidjela onima kojima su  namijenjeni“, ističe rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj te najavljuje da će u srijedu 21. lipnja Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pripremiti koncertnu poslasticu na temu fantastike u kojoj će se čuti ulomci iz Slika s izložbe, Orašara i Šeherezade.

Sa Zborom Hrvatske radiotelevizije i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije nastupit će proslavljena hrvatska sopranistica Evelin Novak, česta gošća svjetskih pozornica sa stalnim angažmanom u berlinskoj državnoj operi, te devetnaestogodišnji Luka Ljubas na violini, ovogodišnji pobjednik Međunarodnoga violinističkog natjecanja Vaclav Huml i prvi hrvatski violinist  koji je osvojio prvu nagradu u četrdeset godina toga natjecanja. HRT-ove simfoničare vodi mladi brazilski dirigent Eduardo Strausser, donedavni rezidencijalni dirigent Teatra Municipal u São Paulu, kojega kritika opisuje kao istinsku prirodnu silu.

Koncert se održava u srijedu 21. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu s početkom u 20.45 uz izravan prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) i HRT - Radiju Sljeme. Već sljedećega dana, 22. lipnja, očekuju nas još dva koncerta: Od samice do jazza Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije s početkom u 18.00 uz izravan prijenos na HRT - Radiju Sljeme te nastup Josepha Bowiea s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije s početkom u 21.00 uz izravan prijenos na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3).

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije izvest će hrvatske plesove i  pjesme, a na pozornici će mu se pridružiti Ivana Kindl, Damir Kedžo i dvojac Bow vs Plectrum. S Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije nastupit će karizmatični trombonist Joseph Joe Bowie, osnivač i vođa legendarnoga funk-rock sastava DEFUNKT. Priključit će im se i pjevačica Carla Belovari te Igor Geržina na saksofonu.

Nastupi ansambala Hrvatske radiotelevizije tek su početak velikoga festivala na otvorenome orkestara Zagreb Classic koji je prošle godine pokrenuo Grad Zagreb. Hrvatsko narodno kazalište (HNK) izvodi Eru s onoga svijeta, Zagrebačka filharmonija nastupa s Goranom Bregovićem u njegovu najnovijemu projektu Tri pisma iz Sarajeva, a uz svjetsku glazbenu senzaciju – romskoga kralja violine Robyja Lakatosa – slavi se 25. obljetnica postojanja HRT-ove emisije Opera box.

U okviru festivala gostuje i jedan od najboljih američkih orkestara mladih iz San Josea, Gradsko kazalište Komedija pokazat će svoje najbolje u programu Komedija gala!, a Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić izvest će poznatu kantatu Carmina burana Carla Orffa. Ulaz je na sve koncerte besplatan.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr