'Što je borba teža, pobjeda je slađa'

Za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj 'Zlata vrijedan' natječe se 21 OPG. Uz njih, tu su još i 3 kandidata u katagoriji Mlade nade. Nagrada za prvo obiteljsko gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije vodi nas u mjesto Vina, kilometar i pol udaljeno od Vrgorca. Obitelj Franić tamo proizvodi, a što drugo nego vino, autohtone sorte Trnak.

Vrgoračko polje - plodna dolina idealna za proizvodnju voća i povrća. Za vinovu lozu. Tradicionalno ovaj kraj od vina je i živio nekada. Od vina živi i obitelj Franić. 'Na ukupnoj površini od dva hektara su vinogradi. Na 15 parcela koje su razbacane na tri kilometr, isključivo su posađene autohtone sorte, najviše je zastupljen Trnak, naša domaća autohtona sorta ranog sazrijevanja i to je moj adut, na njemu gradim tu autohtonost i to ime', objašnjava Goran Franić. A to ime sada nosi oznaku vrhunske kvalitete.

Goran Franić, agronom po struci, zaposlen je u vrgoračkoj gradskoj upravi. Supruga Marica tehnolog je u lokalnoj mesnoj industriji. Dugo su se bavili proizvodnjom voća, no to je bilo prejednostavno za njih: 'Što je teža borba, slađa je pobjeda. Od vinarstva danas se teško živi. To su dokazali mnogi vinari, neki uspijevaju ali vrlo vrlo teško', kaže Goran.

Ovi vrijedni i radišni ljudi sve rade bez ičije pomoći. Djeca studiraju u Zagrebu i Splitu pa se na njihova pomoć ne računa previše. 'Ne namjeravam uzimati nikakve kredite za podizanje vinograda. I ove godine sam posadio pola hektara vinograda sa svojim sredstvima.' , dodaje Goran. Godišnje proizvedu oko 6 tisuća litara vrhunskog vina koje se najčešće može pronaći u restoranima od Dubrovnika do Splita. Kako god težak je to posao. Priroda jednostavno nekada nije na njihovoj strani i borba je svakodnevna. Neke borbe se međutim isplate. Za neke se dobije nagrada.