Programsko vijeće bez dogovora o Izvješću o provedbi ciljeva iz Ugovora između HRT-a i Vlade


 
 
Zagreb, 26. svibnja 2017. – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj je sjednici raspravljalo o Izvješću o provedbi ciljeva i obveza iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske u 2016. godini, no taj dokument nije dobio potrebnu većinu glasova ni da bi bio prihvaćen ni da bi bio odbijen. Pojedini članovi iznijeli su kritičke primjedbe na njega, pa je tako članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Maja Sever istaknula kako ga nema namjeru prihvatiti jer smatra da Hrvatska radiotelevizija nije ispunila svoje zadaće te da nije radila ono što je zakonski propisano. Dodala je i kako smatra da u 2016. godini, na koju se dokument odnosi, nije bilo programske sheme nego je na svim razinama sve rađeno bez reda te nametanjem nekih ideoloških okvira. Kritički se osvrnula i na nabavu vanjske produkcije za koju je rekla kako nije dala očekivani rezultat.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Ivo Lučić iznio je pohvale na Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) te dodao kako također rado pogleda još neke emisije, poput Pola ure kulture. Tijekom rasprave upozorio je na potrebu za objektivnošću pri iznošenju kritika te dodao kako živimo u demokraciji u kojoj vlade dolaze i prolaze, što bi javni medijski servis trebao nadići, te kako poteškoće najčešće nastaju kad prepoznajemo samo ona mišljenja s kojima se ne slažemo.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zorislav Lukić rekao je kako prihvaća izvješće te je osobito pohvalio podatak da je igrani program s planiranih 39 % ostvario 41 % udjela u ukupnome emitiranom programu u 2016. godini.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Dean Šoša izjavio je kako je nezadovoljan izvješćem te pojasnio kako se u njemu samo gomilaju podatci bez spominjanja ključnih stvari. Zamjerio je i pretjerani angažman vanjskih suradnika te upozorio kako sadašnje Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije nije odgovorno za stanje u 2016. godini, na koju se izvješće odnosi, jer tada nije bilo na dužnosti. Sličnoga je stava bio i član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Saša Milošević, koji je rekao kako ne može prihvatiti izvješće onih koji su bili na dužnosti prije sadašnjega glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića i sadašnjega ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renata Kunića.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Vlaho Bogišić istaknuo je kako vjeruje da će „sadašnja ekipa početi mijenjati stvari“, a pojedini su sudionici rasprave, poput članice Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Nede Ritz, istaknuli kako je prošla godina bila turbulentna za javni medijski servis zbog krize upravljanja i činjenice da su se izmijenila tri sastava Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije jednoglasno je prihvatilo Izvješće povjerenika za korisnike usluga Hrvatske radiotelevizije Zvonimira Šeba, koji je za svoj rad i izvješća pohvaljen na sjednici. U 2016. je godini, prema povjerenikovu izvješću, broj kritika bio 34 % manji nego godinu prije, a 1 % je porastao broj pohvala za programske sadržaje Hrvatske radiotelevizije. Najviše je kritika bilo na račun uredničkih odluka, repriza i, po ocjeni korisnika, previše religijskoga, a premalo sportskoga i zabavnoga programa iako spomenute kritike nisu bile utemeljene konkretnim brojkama, pojasnio je Zvonimir Šeb. Gledatelji su istodobno najviše hvalili HRT-ove dokumentarne filmove iz vlastite proizvodnje te odabir glazbe HRT – Radija Sljeme i povratak religijske emisije Hvaljen Isus i Marija, a Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije dobio je najviše pohvala za novi koncept središnjega HRT-ova Dnevnika. Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo istaknuo je kako je u prethodnome izvješću bilo više primjedaba na neprofesionalnost, nepismenost i uređivačke nedosljednosti, no kako je danas  toga manje.

Na sjednici je također prihvaćeno i Izvješće o HRT-ovim centrima. Podnijeli su ga vršiteljica dužnosti rukovoditelja Radne jedinice HRT-ovi centri Katja Kušec i odgovorni producent za Radnu jedinicu HRT-ovi centri Ivo Erić, koji je govorio o produkcijskome radu centara. Pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije govorili su o kadrovskoj devastiranosti HRT-ovih centara, no ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić istaknuo kako je to pogrešan izraz te kako treba govoriti o kadrovskoj raspodijeljenosti jer u nekim HRT-ovim centrima, kako je pojasnio, ima premalo novinara.
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr