Film Jedi, spavaj, jedi, spavaj nagradilo Europsko udruženje regionalnih televizija


Zagreb, 22. svibnja 2017. – Na godišnjoj konferenciji Europskoga udruženja regionalnih televizija CIRCOM (eng. European Association of Regional Television – CIRCOM) u Ponda Delgadi u Portugalu urednica i scenaristica Hrvatske radiotelevizije (HRT) Daniela Draštata primit će u četvrtak 25. svibnja posebno priznanje za dokumentarni film Inside Offside: Jedi, spavaj, jedi, spavaj. Film je nagrađen u kategoriji Manjine u društvu (eng. Minorities in society). Dokumentarni film Đure Gavrana i Daniele Draštate Jedi, spavaj, jedi, spavaj nastao je u okviru eurovizijske koproducije Inside Offside, uzbudljive i dirljive dokumentarne serije o ljudima kojima je nogomet puno više od igre; on im je način kako zaboraviti na teške priče i frustracije svakodnevice. Hrvatska radiotelevizija sedam je filmova iz serije Inside Offside emitirala prošle godine tijekom Europskoga nogometnog prvenstva, a HRT-ov su dokumentarni film u isto vrijeme vidjeli gledatelji u Portugalu, Švedskoj, Norveškoj i drugim državama.
 
Dokumentarni film Jedi, spavaj, jedi, spavaj prati priču Princea Ebuka Okekea, koji je morao pobjeći iz rodne Nigerije jer je prema restriktivnome zakonodavstvu svoje domovine proglašen kriminalcem zbog svoje seksualne orijentacije. Prince Ebuka Okeke zatražio je azil u Hrvatskoj i tako se pridružio skupini od nekoliko tisuća ljudi koji su u posljednjih dvanaest godina podnijeli zahtjev za azilom u Hrvatskoj. Nažalost, pozitivno ih je bilo riješeno veoma malo, pa ni Prince nije bio bolje sreće. No Prince je čvrsto odlučio ostati u Hrvatskoj, a motivacija mu je bila položaj napadača u Nogometnome klubu Zagreb 041. Prince je uz pomoć odvjetnice koja pruža besplatnu pravnu pomoć pokrenuo sudski proces, no čekanje rješenja ga frustira. Malo nade daje mu njegov trener Celestine Olise.
 
Ovu intimnu, potresnu i šokantnu priču režirao je nagrađivani redatelj Đuro Gavran, a scenaristički ga potpisuje s Danielom Draštatom, koja je ujedno i izvršna producentica cijele serije. Nagrađenu ekipu još čine montažer Staša Čelan, producentica Ana Šaronja, asistentica Mirela Bedić, kolorist Bogdan Tankosić, obrađivač zvuka Krešimir Šušljek, prevoditeljica Sandra Mlađenović te dizajner i skladatelj Dario Iričanin.
 
Dokumentarni film Jedi, spavaj, jedi, spavaj nastao je u okviru HRT-ova Produkcijskoga odjela za obrazovanje i znanost. Rukovoditelj je toga odjela Zvonko Božinović, izvršni producent Miro Rezić, a voditeljica Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Anita Hrstić.

Dokumentarni film Jedi, spavaj, jedi, spavaj u svakome se trenutku može pogledati s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr