Gladne uši u konkurenciji za najprestižniju svjetsku radijsku nagradu


Autoru i voditelju emisije Gladne uši Ljudevitu Grguriću Grgi to nije prva nominacija jer je i 2015. bio nominiran na istome festivalu za emisiju u kojoj je gostovala umjetnica sevdaha Amira Medunjanin

Zagreb, 22. svibnja 2017. – Popularna emisija Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Gladne uši autora i voditelja Ljudevita Grgurića Grge, u kojoj je gostovao ugledni filmski producent Branko Lustig, ušla je u završnicu utrke za najprestižniju svjetsku radiofonijsku nagradu Najbolji svjetski radijski programi (eng. World's Best Radio Programs), koju dodjeljuje međunarodni ocjenjivački sud u New Yorku. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje na osnovi prosudbe stručnoga ocjenjivačkog suda od gotovo 150 vrhunskih radijskih profesionalaca najeminentnijih radijskih postaja i radijskih servisa iz cijeloga svijeta.

Emisija Gladne uši Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) nominirana je u kategoriji Najbolji redoviti govorni program (eng. Best Regularly Scheduled Talk Program) za emisiju Svijet ne bi postojao bez čuda emitiranu 7. travnja 2016. godine, u kojoj je Branko Lustig govorio o strahotama koje je kao dijete proživio u nacističkim logorima smrti. Danas ugledni filmski producent i oskarovac odrastao je sa slikama Auschwitza, Josefa Mengelea, masovnih vješanja, plinskih komora, deportacije i šamara, škotskih gajdaša i nebeske glazbe, oficira spasitelja i plača milijuna ljudi te se stoga postavlja pitanje kako je preživio. „To je čudo”, rekao je Lustig pokazujući u emisiji tetovažu s brojem A3317 te dodao kako otada vjeruje u čuda jer da nije čuda, svijet ne bi postojao.

Lustigova emotivna i potresna priča dojmila se ne samo međunarodnoga ocjenjivačkog suda u New Yorku, nego i Udruge izraelskih pisaca na jidišu, čiji je predsjednik Daniel Galay pozvao Ljudevita Grgurića Grgu u posjet Tel Avivu kako bi u sjedištu njihove organizacije predstavio svoj rad i nagrađenu emisiju s ciljem da ona bude prevedena na jidiš i emitirana u programima na tom jeziku.

Završnica ovogodišnjega natjecanja održat će se 19. lipnja na prestižnoj adresi, u Manhattan Penthouseu na 5. aveniji u New Yorku. Tom će se prigodom dodijeliti i zlatna, srebrna i brončana odličja, a neovisno o rezultatu, već je i sad riječ o velikome priznanju Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) i HRT-ovu autoru i voditelju Ljudevitu Grguriću Grgi.

Poznatomu voditelju to nije prva nominacija. Naime, i 2015. godine Ljudevit Grgurić Grga bio je nominiran na istome festivalu u istoj kategoriji za emisiju u kojoj je gostovala umjetnica sevdaha Amira Medunjanin.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr