Airplay Radio Chart jedina službena top-lista stranih pjesama u Hrvatskoj


Zagreb, 17. svibnja 2017.
– Zahvaljujući potvrdi Hrvatske diskografske udruge (HDU) popularna radijska top-lista Airplay Radio Chart, koja se objavljuje i s koje se pjesme izvode u emisiji Airplay Radio Chart Top 40 na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), proglašena je jedinom službenom top-listom emitiranja stranih pjesama u hrvatskome radijskom prostoru. Time je postala ono što je Official Chart u Velikoj Britaniji ili Hot 100 u Sjedinjenim Američkim Državama.

Airplay Radio Chart petnaest godina prati i pokazuje popularnost i prisutnost inozemnih izvođača i njihovih pjesama u programima domaćih radijskih postaja. Hrvatska diskografska udruga u suradnji s Drugim programom Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) s pomoću sustava 1Played omogućila je automatsko praćenje emitiranja pjesama u programima radijskih postaja diljem Hrvatske, čime je osigurana veća preciznost mjerenja popularnosti. Novi način oblikovanja te top-liste predstavljen je u emisiji emitiranoj uživo s radijskoga festivala RadioCity Milano, na kojemu su sudjelovali urednici emisije Monika Lelas Halambek i Goran Komerički.
 
Airplay Radio Chart Top 40 radijska je emisija u kojoj se predstavlja službena radijska top-lista. Ona informira slušatelje o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškuje poslovne vijesti iz industrije zabave, a svakoga ponedjeljka od 18.35 do 21.00 donosi najveće svjetske hitove na Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Nova struktura emisije, koja je u pripremi, uključivat će rubriku Domaća zadaća, u kojoj će domaći izvođači uz predstavljanje novosti iz svoje karijere predstaviti i vlastite obrade najdražih svjetskih hitova.

Top-liste nastale temeljem mjerenja popularnosti važan su izvor informacija za sve uključene u glazbenu industriju – diskografe, izdavače, organizatore koncerata, klubove, izvođače i medije – jer pokazuju trendove u svijetu popularne kulture te popularnost pojedinih pjesama, izvođača i žanrova kod domaće publike.

Tjedno izvješće o top-listi Airplay Radio Chart daje podatke o prvih stotinu mjesta, a pod naslovom ARC 100 svakoga utorka to će izvješće biti obnovljeno i dostupno svima na mrežnim stranicama Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) i na adresi top-lista.hr.

Emisiju Airplay Radio Chart Top 40 svakoga ponedjeljka od 18.35 do 21.00 možete pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr