Otvorena izložba fotografija snimatelja i kamermana Hrvatske radiotelevizije

Izložba pedeset vrijednih radova HRT-ovih snimatelja i kamermana  organizirana je u okviru programa obilježavanja ovogodišnjega Dana Hrvatske radiotelevizije, a može se razgledati do 21. svibnja

Zagreb, 16. svibnja 2017. – U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu sinoć je otvorena 19. izložba fotografija snimatelja i kamermana Hrvatske radiotelevizije. Izloženo je pedeset djela dvadeset jednoga autora u formatu 90 cm x 60 cm, a izložba je organizirana u povodu obilježavanja Dana Hrvatske radiotelevizije, odnosno 91. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 61. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, koja je rekla kako izložba u prvome redu govori o širini stvaralačkoga i kreativnog potencijala HRT-ovih snimatelja i kamermana.

„Izložba također govori i o tome koliko njihov posao nije samo posao, nego je zapravo i njihov životni poziv jer sve ove fotografije nisu nastale na snimanju, nego u njihovo slobodno vrijeme, na putovanjima, izvan radnoga vremena”, istaknula je ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić zahvalio je ravnateljici na pomoći pri organiziranju izložbe. „Drago mi je što su radovi naših kolega snimatelja i kamermana dobili priliku biti izloženi na ovako značajnome mjestu kao što je Muzej suvremene umjetnosti jer oni doista žive svoj posao te stvaraju umjetnička djela i kad nisu na radnim zadacima”, izjavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te izrazio želju da izložba dobije i međunarodni karakter.

Organizator izložbe je kamerman Hrvatske radiotelevizije Damir Matijević Alter, koji je naglasio kako je tema svih radova ove godine pogled. Dodao je da je zadovoljan kvalitetom izloženih radova te da izložba raste iz godine u godinu.

„Najvažniji je autorski pristup, različito viđenje istoga – pogleda. Netko ima subjektivan kadar, fiksiran u trenutku, a drugi pak kadar koji je objektivan, koji  prati događaj, dakle, nije subjektivno viđenje”, ocijenio je Damir Matijević Alter ovogodišnje izložene radove.

Dodao je kako je pogled bit snimateljskoga i kamermanskoga razumijevanja stvarnosti te osnova odabira objekta snimanja i perspektive u kadru i njegova komponiranja. Izložba je otvorena do 21. svibnja.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr