Treći program Hrvatskoga radija bilježi povećanje slušanosti

Zagreb, 10. svibnja 2017. – Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u 2016. godini povećao je slušanost za 15 % u odnosu na 2015. godinu te ga je tijekom 2016. godine u prosjeku dnevno slušalo približno 14 040 slušatelja. Taj je program u 2016. godini ostvario tjedni doseg od 0,97 %, odnosno barem jednu njegovu emisiju tjedno je slušalo je oko 35 000 slušatelja te je tjedna slušanost u 2016. godini bila 2 % veća nego u 2015. godini. Podatci također pokazuju kako se taj program najviše sluša u Zagrebu, a među slušateljima najbrojniji su oni u dobnoj skupini od 20 do 29 godina te s visokom stručnom spremom. Osim publike koja ga sluša na klasičan način Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) stekao je i vjernu publiku koja ga prati putem interneta te ga u prosjeku na taj način mjesečno slušaju 11 184 osobe.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) od prošle je jeseni bogatiji za čak jedanaest novih kulturno-znanstvenih emisija koje slušateljima donose sadržaje iz područja književnosti, kazališne i filmske umjetnosti, likovnosti, znanosti, duhovnosti te kulture i društva. Dvije su poznate emisije – Okrugli stol ponedjeljkom i Tribina Trećega programa, dobile i nove voditelje. Dokumentarnim emisijama kao što je Didov san otvara se prostor iseljenoj Hrvatskoj, a dokumentarna emisija Istina na vjetrometini povijesti bavi se povijesnim traumama. U novoj emisiji Povijesne kontroverze znanstvenici i povjesničari propituju kontroverzne teme iz suvremene hrvatske povijesti.

U okviru jesenske programske sheme pokrenute su i tri nove emisije o književnosti: Signatura, Kozmopolis i Do korica, a nakon dugo vremena pokrenuta je i specijalizirana emisija o kazalištu Theatralia. Emisija U vizualnom kodu objašnjava probleme povezane s poviješću umjetnosti i vizualnim studijima. Petkom slušatelji mogu doznati više o filmskoj umjetnosti u emisiji Filmomanija. Kozmos i etos – obzori svijeta, znanosti i društva emisija je koja otvara pitanja s područja prirodnih i društvenih znanosti, a u emisiji Duhovni profili slušateljima se nude teme s područja duhovnosti.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) kulturno-umjetnički je te znanstveni i dokumentarni program koji u svojim emisijama donosi čitane eseje i kritike te organizira tematske rasprave, a usmjeren je zahtjevnijoj publici koja pokazuje zanimanje za kulturu, umjetnost, znanost i ozbiljnu glazbu.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr