Subotom na HRT-u obrazovna serija Gradionica vrtova


Zagreb, 9. svibnja 2017. – Svake subote na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od 15.40 na rasporedu je obrazovna serija Gradionica vrtova. U tridesetominutnim emisijama obrađuju se tehnike vrtlarenja na balkonima, terasama i krovovima stanova u gradovima, a voditeljica Andreja Čoh, koja se dugi niz godina bavi vrtlarenjem i piše na tu temu za novine te vodi internetski dnevnik i radionice, gledatelje Hrvatske radiotelevizije vodi na istraživanje o mogućnostima uzgoja i sadnje u ograničenim gradskim prostorima.

„Živimo u vremenu u kojemu nerijetko ne znamo ili ne razumijemo što zapravo jedemo, a zbog gospodarskih razloga namirnice do nas dolaze iz najudaljenijih dijelova svijeta i one ne mogu ostati svježe nakon dugotrajnoga prijevoza. Zašto onda ne bismo pokušali sami uzgojiti dio namirnica koje jedemo, bez kemikalija? U Hrvatskoj se samo 3 % stanovništva bavi poljoprivredom. U Kini se poljoprivredom bavi 60 % stanovništva. Hrvatska ima više od dva milijuna hektara obradivih površina. Kad bismo iskoristili taj potencijal, smislenim bismo uzgojem izbjegli potrebu za uvozom većine namirnica“, ističe voditeljica emisije Andreja Čoh.

U svakoj od emisija sudjeluju jedan ili dva junaka koji žele svoj prostor i život obogatiti sadnjom vlastita bilja. Neki su iskusni vrtlari, neki tek početnici. Ono što je svima zajedničko jest jaka motivacija za prljanjem ruku i gradnjom ljepšega svijeta. U novoj će emisiji Gradionica vrtova u subotu 20. svibnja 2017. godine voditeljica posjetiti liječnicu Nadiru kojoj će pomoći izgraditi urbani vrt na prostranoj terasi njezina stana. Osmislit će najbolja rješenja za taj prostor, a kako Nadira ima malu kćer Ninu s kojom želi podijeliti ljepotu vrtlarenja, jedna od urbanih gredica bit će izgrađena samo za nju. Autor i redatelj je Damir Janeček, voditeljica Andreja Čoh, producenti su Bojan Kanjera i Jure Pavlović, direktor fotografije Dario Hacek, a urednica Ljiljana Bunjevac Filipović. Sve emitirane emisije dostupne su u visokoj rezlučivosti u videoteci HRTija.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr