Programsko vijeće HRT-a prihvatilo prijedlog novoga ugovora između HRT-a i Vlade

Zagreb, 27. travnja 2017. – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije prihvatilo je danas prijedlog novoga Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. godine i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati 45 dana. Nakon provedene javne rasprave novi bi ugovor 1. srpnja trebao biti dostavljen Vladi Republike Hrvatske, a nakon toga bi trebao biti upućen Hrvatskomu saboru na usvajanje. Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije usvojilo je i izvješće o nabavi djela od neovisnih proizvođača u 2016. godini, ali je tomu prethodila burna rasprava s primjedbama na djelo Balkanska kuhinja Denisa Kuljiša.

Člana Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Vlaho Bogišić zanimalo je tko je odobrio 100 000 kuna po epizodi u elitnome terminu za Balkansku kuhinju te kakve referencije ima produkcijska tvrtka Paragon koja stoji iza toga djela. Od mjerodavnih na Hrvatskoj radioteleviziji zatražio je dostavu materijala o tome i sličnim projektima iz tzv. vanjske produkcije te dodao kako očekuje da Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije obavlja svoj posao u praćenju ugovaranja takvih projekata.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Ivica Maštruko upozorio je na emisiju Sto riječi – Bonton navodeći kako za dvije minute priloga Hrvatska radiotelevizija plaća čak 9698 kuna. „O kvaliteti neću govoriti, ali cijena zaprepašćuje“, istaknuo je Maštruko.

Izvješće o nabavi djela od neovisnih proizvođača u 2016. godini vijećnicima je predstavio rukovoditelj Odjela za upravljanje proizvodom Hrvatske radiotelevizije Josip Popovac. Istaknuo je kako je 2016. godine zakonski bio propisan iznos nabave programa od neovisnih proizvođača u iznosu od 30,3 milijuna kuna, a otkupljen je program u vrijednosti od 33,5 milijuna kuna, što je desetak posto više.
Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić naveo je kako je program otkupljen na temelju odluka tadašnjih ravnatelja poslovnih jedinica Program i Produkcija, ali i glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, odnosno vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo izrazio je želju da javni medijski servis ubuduće u nabavi djela od neovisnih proizvođača, osim poštivanja zakonskih obveza, uključi i kriterij kvalitete te naruči recenzije djela planiranih za programske sadržaje.

Tijekom rasprave o programu članica je Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Neda Ritz istaknula kako smatra da nije dobro da se u središnjemu Dnevniku emitira „i pet do šest izjava premijera Andreja Plenkovića jer se tako ostavlja pogrešan dojam“.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije danas je, među ostalim, prihvatilo  Izvješće o provedbi programskih obveza za Hrvate izvan Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine, a iduće su sjednice najavljene za kraj svibnja i kraj lipnja.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr