Viasat World Limited i HRT najavili početak emitiranja Republike na programu Viasat History

Zagreb, 27. travnja 2017. – Tvrtka Viasat World Limited i Hrvatska radiotelevizija svečanim su programom namijenjenim novinarima i poslovnim partnerima sinoć u Zagrebu najavili početak emitiranja HRT-ove igrano-dokumentarne serije Republika autora Božidara Domagoja Burića na međunarodnome programu Viasat History. Prvi od šest nastavaka toga kapitalnoga djela Hrvatske radiotelevizije, koje govori o povijesti Dubrovačke Republike, na programu Viasat History na rasporedu je u utorak 3. svibnja s početkom u 21.00. HRT-ovu će seriju putem programa Viasat History imati prigodu vidjeti milijuni gledatelja diljem Europe.

„Tvrtka Viasat World Limited ponosna je na to što će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom gledateljima diljem Europe predstaviti seriju Republika. Naš je cilj predstavljati kvalitetne sadržaje iz različitih dijelova svijeta i veoma smo sretni zbog činjenice da smo dobili prigodu prikazati ovo iznimno djelo hrvatske proizvodnje. Republika ispunjava sve naše kriterije, uvijek smo zainteresirani za programe koji prikazuju europsku povijest iz različitih perspektiva te se nadamo da će se ova uspješna suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom i s redateljem Božidarom Domagojem Burićem nastaviti otkupljivanjem novih sadržaja“, izjavila je potpredsjednica programa i proizvoda u tvrtki Viasat World Limited Karin Heijink.

„Za Dubrovnik se uglavnom zna da je na Mediteranu, manje da je u Hrvatskoj. Zato mi je drago da je upravo ova serija prvi filmski projekt u kojemu je Dubrovnik glavni lik, a ne samo kulisa. Nadam se da ćemo pridonijeti da svi koji su o Dubrovniku nešto čuli i koji su ga imali prigodu vidjeti doznaju što on zapravo jest. U tome je smislu Viasat World Limited naš fenomenalan partner. Jako smo sretni što će se hrvatska kultura i povijest prikazati gotovo cijelomu svijetu. To se ne može platiti novcem“, izjavio je Božidar Domagoj Burić. Zahvalio je cjelokupnoj ekipi igrano-dokumentarne serije Republika te svima na Hrvatskoj radioteleviziji koji su pridonijeli njezinu nastanku.

„Ono čega se većina nas najčešće sjeti je snimanje Mohačke bitke. Tijekom tri dana snimanja vremenski su uvjeti bili veoma loši, kiša je neprestano padala i bili smo cijelo vrijeme doslovno u blatu do koljena, blato je bilo tekuće, no nitko od ekipe nije imao ni riječ prigovora. To je posebnost Hrvatske radiotelevizije i ljudi koji rade na njoj. To je kuća koja nas hrani i koja je u prošlosti radila vrhunske projekte, a nadam se da će to raditi i u budućnosti te vjerujem da će tako iznova dokazivati da je među najboljima u jugoistočnoj Europi, a i šire“, dodao je Božidar Domagoj Burić.

Tvrtka Viasat World Limited, koja emitira u ukupno 47 država u Europi i na Bliskome istoku, ali i u Rusiji, Sjedinjenjim Američkim Državama i Turskoj, u prosincu je od Hrvatske radiotelevizije otkupila prava na emitiranje Republike, što je velik uspjeh hrvatskoga javnog medijskog servisa. To je u svojemu obraćanju, uz zahvalu autorskome timu i svima koji su stvarali seriju, istaknuo i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

„Mnogi već znaju da je na seriji Republika radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine kostima, scenskom gradnjom i najsuvremenijom računalnom tehnologijom izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a cilj je bio ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali hrvatsku i svjetsku povijest. Taj je cilj ostvaren i na to smo iznimno ponosni! No, Hrvatska radiotelevizija ovim projektom potvrđuje i da ispunjava svoje važne društvene uloge – njegovanje hrvatske kulture, očuvanje identiteta te očuvanje hrvatske proizvodnje jer je ova vrijedna serija i kapitalno djelo Hrvatske radiotelevizije nastala u cijelosti našim vlastitim snagama. Ponosni smo na to i ovom prigodom najavljujem da ćemo nastaviti ulagati u domaću proizvodnju i ovakva djela trajne kulturne i društvene vrijednosti“, izjavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Nazočnima je na sinoćnjemu svečanome programu najavljen i početak zajedničke promidžbene kampanje tvrtke Viasat World Limited i Hrvatske radiotelevizije kojom će se igrano-dokumentarnu seriju Republika predstaviti na televiziji, društvenim mrežama i internetu. Promidžbena će se kampanja voditi i na stranici ViasatHistoryHR na Facebooku i trajat će mjesec dana, a predviđena je i nagradna igra na stranici www.republika.viasathistory.com.hr utemeljena na konceptu deset kviz-pitanja, u kojoj će sudionici imati mogućnost osvojiti besplatno putovanje i smještaj u Dubrovniku za sebe i za krug svojih najbližih prijatelja. Naglasak je u promidžbenoj kampanji na nepoznatim činjenicama povezanima s dubrovačkom poviješću.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr