Zlatko Turkalj Turki dobio posebno priznanje Hrvatske diskografske udruge

Zagreb, 25. travnja 2017. – Hrvatska diskografska udruga (HDU) dodijelila je posebno priznanje za promociju i doprinos hrvatskoj diskografiji uredniku i voditelju na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Zlatku Turkalju Turkiju za glazbenu akciju i izdanje Zimzeleno, a novo. „Zlatko Turkalj dugogodišnji je poznavatelj i promicatelj domaće glazbe i diskografije, koji svojim predanim radom daje važnost onomu najboljem od glazbe, ali i otkriva nova mlada lica koja u njegovim emisijama dolaze do srca slušatelja. Prije svega on je veliki profesionalac i zaljubljenik u svoj posao te je upravo to ono što je Hrvatska diskografska udruga prepoznala i poželjela obilježiti“, istaknuo je predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac.

Zlatko Turkalj autor je i začetnik glazbene akcije Zimzeleno, a novo čiji je cilj očuvati hrvatsku glazbenu kulturu. Dosad su objavljena tri vinilna izdanja kao glazbeni podsjetnik na antologijsku glazbenu građu koja je u vrijeme nastanka bila ispred svojega vremena i obilježila glazbenu produkciju šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Izvedbama mladih izvođača udahnut je novi život bezvremenskim domaćim hitovima. Na A-stranama vinila nalaze se izvorne pjesme, a na B-stranama albuma obrade u akustičnim inačicama i u izvedbi mlađih glazbenika.

„Ovo priznanje za mene ima posebnu važnost jer dolazi od ljudi koji imaju odgovornu i važnu ulogu u hrvatskoj glazbenoj industriji, pa tako i glazbenoj kulturi, kojima je glazba ljubav, život, a onda i posao. Želim zahvaliti svim autorima, glazbenicima i izvođačima koji su sudjelovali i vjerovali u glazbenu akciju Zimzeleno a novo, ali i vjernim slušateljima emisije Music pub koji su sve ove godine svojim komentarima i reakcijama često bili i glavno kreativno polazište glazbenih akcija na Drugome programu Hrvatskoga radija“, izjavio je Zlatko Turkalj Turki, koji kao glazbeni novinar, urednik, voditelj i kritičar već tri desetljeća pokreće, komentira ili uređuje brojna glazbena događanja otkrivajući i predstavljajući slušateljima darovite autore i izvođače. 1992. godine osmislio je i dodijelio prvu hrvatsku glazbenu nagradu, Music pub, koja se početkom svake godine dodjeljuje na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2).

Za svoj rad Zlatko Turkalj Turki dosad je dobio brojne ugledne nagrade: Kristalni mikrofon za novinara i voditelja godine, nagradu Status Hrvatske glazbene unije (HGU) te nagradu Hrvatske radiotelevizije (HRT) za autorski, novinarski i voditeljski rad na projektu Svjetsko rukometno prvenstvo.

Uz Anet Lesić predložen je za nagradu Porin u kategoriji najboljega tematsko-povijesnoga albuma za uređenje izdanja Nima Splita do Splita – 50 godina Splitskog festivala, uz Želimira Babogredca osvojio je Porin za izdanje Zagrebfest 60 godina, a Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručilo mu je posebno priznanje za višegodišnji novinarski rad te promicanje kajkavske kulture.Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr