O mrazu, noći, danu, vremenu i utrci s njim, a i o festivalu…

Ekstremi ne posustaju! Nakon što je potkraj ožujka i početkom travnja u većini Hrvatske bilo toplo kao nikada u povijesti mjerenja tog dijela godine, u ovome tjednu gotovo pa sasvim suprotna priča. Na žalost, ponegdje i uz mraz, koji prijeti i sutra. Srećom, slijede topliji dani, barem mjestimice ponovno čak i iznadprosječno topli. Nadajmo se ne i s novim rekordima.

Novi rekordi

Premda je travanj poznat po promjenljivom vremenu, uostalom, poznata je stara kajkavska: „Zmotan kak aprilsko vreme“, koju barem djelomično opravdava raznolika mjesečna količina oborine, primjerice u Gospiću od najmanje 5 litara po četvornome metru u travnju 2007. godine do 368 litara u travnju 1923. godine, ili velika razlika u temperaturi zraka - na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Slavonskome Brodu čak 40 °C između do sada ekstremno najniže temperature zraka (-8,4 °C 9. travnja 2003.) i najviše (31,4 °C 24. travnja 1968.), i ove je godine mnoge iznenadila promjena vremena. Istina, bila je kao rijetko kada.

Na meteorološkoj postaji Split Marjan najviša dnevna temperatura zraka 30. i 31. ožujka bila je 24,3 °C i 22,4 °C - visoka kao nikada na te dane u povijesti mjerenja, koja je počela 1948. godine, a iznadprosječno je toplo počeo i travanj. U ovome pak tjednu, 19. i 20. travnja izmjerene su nikada niže najviše dnevne vrijednosti!? Samo 11,0 °C i 10,9 °C.

I u zagrebačkome Maksimiru su poslijepodneva na početku mjeseca bila topla kao ni jedna do sada na te dane od 1949. godine, čak 24,7 °C i 24,1 °C. Rekordi u suprotnom smjeru prošlih su dana izostali, ali samo za malo. Niže od jučerašnjih 8,6 °C, na dan 20. travnja bilo je samo 7,8 °C izmjerenih 1973. godine. A i današnja najniža temperatura zraka je blizu ekstremno niske, i u Maksimiru i na Marjanu. Vjerojatno i u mnogim drugim mjestima.

Osim mjestimičnih rekorda, ili blizu njih, na pojedine nadnevke, dokaz hladnoće je i srednja najviša temperatura zraka prošlih nekoliko dana, koja je na Marjanu bila niža od ovogodišnje samo 1969., 1981. i 1991. godine, a u Maksimiru 1955. i 1991.

I u subotu ponegdje mraz!

Osim tih najviših dnevnih vrijednosti, ovih su dana od osobite pozornosti mnogobrojnih, napose poljoprivrednika, najniže noćne i jutarnje vrijednosti, koje su se spuštale i ispod 0 °C. I to ne samo u gorju. I ne samo pri tlu, nego i na 2 metra visine, što je osobito opasno za voćke i vinovu lozu. U Maksimiru, Pazinu, Plitvičkim jezerima i Velikoj Gorici je najniža jutrošnja temperatura zraka bila -1 °C, u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Karlovcu, Krapini, Kutini, Lipiku, Ogulinu i Otočcu -2 °C, u Delnicama -4 °C, a u Bednji još i niža, samo -5 °C. Naravno, pri tlu još i niža, u Gospiću, Karlovcu, Krapini i Pazinu -6 °C, a u Maksimiru i Ogulinu čak -7 °C.

Slične vrijednosti, gdjegod čak i niže, vrlo će vjerojatno biti i u subotu ujutro pa bi voćnjake i vinograde trebalo zaštititi, barem dimljenjem. Podrobnije o zaštiti od mraza može se vidjeti i u agrometerološkoj prognozi i savjetima u Regionalnom dnevniku i Dnevniku 2.

22. 4. Dan planeta Zemlje: „Okolišna i klimatska pismenost"

U tim će emisijama, kao i mnogobrojnim drugima i na radiju i na televiziji ovih dana biti više riječi i o sutrašnjem Danu planeta Zemlje, koji se svake godine obilježava kako bismo jačali svijest o prirodi, i trudili se smanjiti naše djelovanje na nju, e kako nam ona ne bi vraćala ekstremima. Prvi je put Dan planeta Zemlje obilježen 22. travnja 1970. godine, i to prosvjedom za zdraviji i održivi okoliš oko 20 milijuna Amerikanaca u mnogobrojnim gradovima SAD-a. I ove se godine organiziraju prosvjedi, i to diljem svijeta, ne samo zbog želje za zdraviji okoliš, nego i zbog širenja znanja o utjecaju klimatskih promjena, a i zbog edukacije, i znanosti općenito!

Noć knjige

A zbog želje za edukacijom večeras će se mnogi okupiti i na Noći knjige, neki i u knjižnici DHMZ-a, a jamačno će još mnogobrojnijih biti uz Treći program Hrvatskog radija koji ovogodišnju „Noć knjige na Trećem“ obilježava s temom žene i književnost i druge umjetnosti: film, glazba i kazalište. I dok će neki uz HRA3 malo prije ponoći razmišljati i o odnosu fikcije i stvarnosti, drugi će se možda sjetiti kako još samo sutra mogu besplatno obaviti tehnički pregled motocikla u nekoj od stanica diljem Hrvatske, e kako bi što sigurnije vozili sljedećih ponovno toplijih dana, sa slabijim vjetrom.

Tour of Croatia

A nakon otežanih uvjeta u prometu Jadranom prošlih dana, ponegdje još i danas, zbog meteoroloških čimbenika, putnike namjernike danas od Crikvenice do Umaga, sutra od Poreča do Poklona na Učkoj valja upozoriti na povremene zastoje u prometu zbog ne meteoroloških razloga – četvrte i pete etape biciklističke utrke Tour of Croatia. Kao i sjeverne i južne Hrvatske, na HTV2 i još mnogobrojnim svjetskim televizijama, danas i sutra mogu se pratiti ljepote i Istre i sjevernog Jadrana. Pritom, naravno, i sposobnosti biciklista, koji će se u nedjelju morati dokazivati ne samo od Samobora do Zagreba, nego i u vožnji velegradskim ulicama, pa i u atraktivnom usponu na Grič, gdje se meteorološka mjerenja i motrenja rade još od 1861. godine, zahvaljujući, između ostalih, i Andriji Mohorovičiću.

Festival znanosti

A upravo je tom svjetski poznatom hrvatskom znanstveniku, rođenom prije 160 godina, posvećen dio Festivala znanosti, koji se ove godine održava od 24. do 29. travnja. Ovogodišnja tema Festivala je Vrijeme fizikalno, psihološko, meteorološko, astronomsko... Andrija Mohorovičić osobito mu se posvetio u prvom dijelu života, kada je, između ostaloga, proučavao i meteorološke fenomene, ali i utemeljio službu točnog vremena u Hrvatskoj. „Na treći znak Geofizičkog zavoda točno je…“ i danas se može čuti na Hrvatskom radiju, čiji su neki regionalni programi i medijski pokrovitelji Festivala…

Želite li dobro iskoristiti vrijeme, dođite na vrijeme na festivalska događanja u čak 23 hrvatska mjesta. Saznat ćete mnogobrojne zanimljivosti i o vremenu, i o nevremenu. Između ostalih, i od nekih meteorologa DHMZ-a i HRT-a, školovanih na zagrebačkome PMF-u. A ako ne želite da vas vrijeme iznenadi, pratiti emisije Vrijeme na HTV-u, ili neki drugi od mnogobrojnih meteoroloških sadržaja na medijskim platformama HRT-a. Naravno, i HRT Meteo, u kojem već sada postoji prognoza ne jednog od izravnih rezultata kompjutorskih modela atmosfere nego stručnjaka – meteorologa – prognostičara, koji je analizirao stotinjak izračuna različlitih modela atmosfera i pripremio svoju, subjektivnu prognozu i za 55 mjesta za danas i za sutra, i za 8 većih hrvatskih područja za kraj ovog i početak sljedećega tjedna, koji će biti osjetno topliji nego ovaj, u mnogim mjestima čak i uz ponovno iznadprosječno visoku temperaturu, a na Jadranu i često jako jugo… Budite ispred vremena!