Hrvatski radio obilježava 90. obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva

Cjelogodišnji sveobuhvatni projekt počinje predstojećega vikenda na 27. Marulićevim danima u Splitu prigodnim multimedijskim događanjem nastalim u povodu devedesete obljetnice emitiranja prve hrvatske radiodrame Vatra

Zagreb, 19. travnja 2017. – Hrvatski radio (HRT – HR) nizom aktivnosti pripremljenih u okviru projekta I ostat će zvuk do kraja godine obilježit će  devedesetu obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Prilika je to da se izađe izvan etera i brojnim multimedijskim aktivnostima u različitim prostorima i različitim prigodama podsjeti na radiodramu kao umjetnički izraz koji Hrvatski radio (HRT – HR) neprekidno njeguje devedeset godina nižući pritom velike međunarodne uspjehe i predstavljajući generacije hrvatskih umjetnika – pisaca, redatelja, glumaca, skladatelja i prevoditelja. Javna uloga Hrvatske radiotelevizije ogleda se tako u kapitalnim djelima radijske dramske umjetnosti, koja baštine tradiciju i prikazuju suvremenost u vrhunskim djelima domaće i svjetske literature.

Prva hrvatska radiodrama Vatra, autora Ive Šrepela, emitirana je na Radiju Zagreb 7. travnja 1927. godine od 20.15 do 20.45. Upravo je ta činjenica povod pokretanju projekta I ostat će zvuk. Sve što znamo o prvoj hrvatskoj radiodrami poznato nam je iz osvrta u dnevnome tisku, koji je emitiranje prve radiodrame prikazao kao važan kulturni i društveni događaj te prenio reakcije uzbuđenih slušatelja. Autor Ivo Šrepel, koji je pod pseudonimom Ivo Sanjić pobijedio na natječaju Radija Zagreb za radiodramu, objavljenome u književnome časopisu Vijenac u prosincu 1926. godine, bio je i njezin redatelj. Glavne su uloge tumačili Vjekoslav Afrić, Jelena Bilbija i Božo Drnić, a u emisiji je sudjelovalo i nekoliko učenika Državne glumačke škole u Zagrebu u kojoj je Šrepel u to vrijeme bio nastavnik.

Tijekom 2016. godine u suradnji produkcijskih odjela za dramu i dokumentarnu produkciju Hrvatske radiotelevizije u režiji Tomislava Mršića snimljen je dokumentarni film Prisloni uho autorice i scenaristice Lade Martinac Kralj. Film je nastao usporedno sa snimanjem dokumentarne radiodrame u dva dijela I ostat će zvuk, čije su autorice ton-majstorica Hrvatskoga radija (HRT – HR) Marija Pečnik Kvesić i urednica i dramaturginja Lada Martinac Kralj. Kamere prate radijsku ekipu koja kreće u potragu za odgovorom na pitanje tko su ljudi koji su stvarali radiodramu, tko su oni koji su Dramskomu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) donijeli brojna međunarodna priznanja za svoj umjetnički rad sustavnim i nadahnutim bavljenjem radijskim medijem.

U toj potrazi susreću se sadašnji autori s nekadašnjima, a uz emotivna svjedočenja vode nas u nadahnjujuću šetnju prostorima u kojima se nekad stvarala radiodrama. Televizijska ekipa poput znatiželjnika prati radijsku ekipu u trenucima stvaranja u kojima s glumcima u današnjim studijima na zagrebačkome Prisavlju snimaju ulomke iz starih radiodrama.

Spajajući više razina, te s pomoću radijske, novinske i televizijske arhive, i u dokumentarnome filmu i u dokumentarnoj radiodrami stvara se se skupni portret kao priča o zanosu, iskrenosti, entuzijazmu, stručnosti, umjetničkoj nadahnutosti i originalnosti te generacijskome kontinuitetu koji sve do danas grade i čuvaju hrvatsku radiodramsku baštinu.

„Tijekom obljetničke 2017. godine osim mrežnih stranica Radiodrama s Dramaplovom, koje će podsjetiti na bogatu devedestogodišnju povijest programa te predstavljanje recentne produkcije s ukupno četrnaest različitih radiodramskih emisija na svim trima nacionalnim radijskim programima i s više od 150 premijera godišnje, predstavit ćemo se i s multimedijskim događanjem na 27. Marulićevim danima u Splitu 23. travnja u 20 sati kojim obilježavamo devedesetu obljetnicu emitiranja prve hrvatske radiodrame Vatra“, ističe rukovoditeljica Produkcijskoga odjela za dramu Hrvatske radiotelevizije Nives Madunić Barišić.

Pojašnjava kako je riječ o četverodjelnome događanju u trima prostorima Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu, a programom će se prisjetiti na  najvažnije autore koji su obilježili rad Dramskoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR). Predviđene su ars-akustične instalacije i kratka predavanja s ulomcima iz današnjih radiodrama, a vrhunac večeri bit će slušanje radiodrame Fronta o Prvome svjetskom ratu, nastale prema satiričkome romanu Ante Neimarevića i u režiji Darka Tralića. Autorica i voditeljica prezentacije je dramaturginja i urednica Lada Martinac Kralj.

„Sredinom godine iz tiska izlazi i nova knjiga iz ciklusa Portret umjetnika u drami, a uz redovite Radioaktivne slušaonice za djecu i mlade u osnovnim školama i gradskim knjižnicama godinu ćemo zaokružiti suradnjom s Muzejom suvremene umjetnosti predstavljanjem kreativnosti zaposlenika Odjela za dramu u sinergiji s umjetnicima s područja likovne, glazbene i dramske umjetnosti u završnoj svečanoj priredbi 23. listopada“, naglašava Nives Madunić Barišić.

Aktivnosti u okviru cjelogodišnjega projekta I ostat će zvuk, kojim se obilježava devedeseta obljetnica radiodramskoga stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, uskoro će biti trajno zabilježene i na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije  obljetnica.hrt.hr.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr