25. rođendan HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska

Zagreb, 18. travnja 2017. – Popularna mozaična emisija Dobro jutro, Hrvatska Hrvatske radiotelevizije (HRT) u četvrtak 27. travnja obilježava 25. obljetnicu svojega neprekinutoga emitiranja. Ekipa emisije rođendan će proslaviti radno posjećujući četiri hrvatske pokrajine: Slavoniju i Baranju, Dalmaciju, Istru te središnju Hrvatsku. Prošloga je četvrtka dio emisije emitiran uživo iz Umaga, 20. travnja Dobro jutro, Hrvatska posjetit će Supetar, a 27. travnja, na sam rođendan, emisija će se emitirati iz Vukovara te iz zagrebačkih studija na Prisavlju i u Bogovićevoj ulici. Bit će tu pjesme, plesa, gastronomskih delicija te reportaža o ljudima koji su sudjelovali u stvaranju povijesti emisije.

Dobro jutro, Hrvatska jedna je od najdugovječnijih emisija Hrvatske radiotelevizije koja je u dva i pol desetljeća doživjela brojne promjene, ali je ostala uvijek rado gledana. Tajna njezine dugovječnosti nalazi se u bavljenju stvarnim životnim temama građana, od malih do ozbiljnih, kao što su, među ostalima, ovršni zakoni, europski fondovi, porezna davanja, problemi lokalnih uprava, nezaposlenost, državni projekti, zdravstvo, školstvo, promet i aktivnosti u civilnome društvu. Emisija prati i zbivanja u vezi s nacionalnim manjinama, prigodno obilježava praznike, blagdane i obljetnice, a u njoj ne manjka ni kulturnih događaja, ni zabave.

„Dobro jutro, Hrvatska spoj je tradicionalnoga i suvremenoga, informativnoga, poučnoga i zabavnoga. To je emisija u kojoj nema katastrofičnih izljeva ni pesimizma. Trudimo se od jutra gledateljima pružiti onu optimističnu i pozitivnu sliku Hrvatske. U emisijama nastojimo ugostiti sugovornike koji su stručnjaci u svojemu području i uvijek zastupati cijelu Hrvatsku, pa ako se neka tema obrađuje u Zagrebu, često je nadopunjujemo javljanjima uživo ili reportažama iz drugih gradova jer svi dijelimo slične probleme“, ističe urednica emisije Ana Milić.

Šest dana u tjednu s gledateljima su od ranoga jutra u televizijskome programu poznata voditeljska lica – Davor Meštrović, Karmela Vukov Colić, Mirko Fodor, Jelena Pajić, Frano Ridjan, Ljiljana Vinković, Daniela Trbović, Ognjen Golubić i Zlata Mück.

„Od 1992. godine, otkad se emitira Dobro jutro, Hrvatska, nismo se nikad pretvarali i nikada nismo glumili nešto što nismo. Bili smo i ostali uvijek iskreni i uvijek spontani.

Kad je svima bilo teško, i nama je bilo teško, kad su se svi veselili, i mi smo se veselili. Kroz našu su emisiju prošli svi koji nešto znaju i trebaju reći, svi koji nešto znače u Hrvatskoj i od kojih smo mogli i trebali učiti. Naš je studio uvijek bio poput dnevnoga boravka neke hrvatske obitelji u koji smo rado pozivali goste. I, naravno, uvijek smo bili pozitivni i mislili pozitivno“, prisjeća se voditelj i dnevni urednik emisije Davor Meštrović.
Osim novinara, voditelja i urednika emisiju ostvaruje velik broj ljudi – od redatelja, kamermana, šminkera, kostimografa do organizatora koji rade odgovorne poslove kako bi svakoga dana proizveli zahtjevnu dvosatnu emisiju uživo.

„Nisam s ovom emisijom od početka, ali sam uistinu ponosna na ekipu koja emisiju svakoga dana ispočetka nanovo osmišljava i stvara, gradi ciglu po ciglu kao kuću. I svakoga jutra nastaje jedna nova kuća, jedan novi temelj za svaki novi dan“, kaže izvršna urednica emisije Larisa Banek.

„Sretan sam jer smo i mi mladi dobili priliku mijenjati televiziju, pogotovo u reporterskim javljanjima. Svašta sam radio kako bih uveselio jutra našim gledateljima: muzao koze, daskao na Jarunu, udomljavao pse, pekao kolače, bio rudar. Približili smo televiziju gledateljima i srušili odmak koji televizija inače ima”, pojašnjava voditelj i reporter Frano Ridjan.
Iako ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska svoj dan i svaku novu emisiju počinje dok mnogi još spavaju dubokim snom, nikomu od njih to ne pada teško. Zapravo izvrsno funkcioniraju, baš poput švicarskoga sata.

„U timu vlada veliko zajedništvo i odlično ozračje. Vedar se ugođaj može  napipati u redakciji, a za njega je vjerojatno zaslužna takva koncepcija emisije. No, tu su prije svega vedri ljudi, hrana koje uvijek ima na stolu u redakciji i zadovoljstvo napravljenim. Biti dio takve ekipe velika je čast, ali i obveza“, kaže novinar istraživač i urednik u pozadini Hrvoje Dečak.

„Tajna je formula emisije Dobro jutro, Hrvatska dobra energija koja nastaje kad se spoje oni koji je rade i oni koji je gledaju. Ovaj je posao i naporan, i težak, ali je istodobno i divan, i prekrasan, i zanimljiv. Upoznajete nove ljude, bavite se zanimljivim temama, imate prilike otići na mjesta na koja možda inače ne biste i činiti stvari koje ne biste ni pomislili raditi. Zasićenje se dogodi, ali onda uzmete koji slobodan dan, malo otputujete i vratite se kao novi. I opet uživate u poslu“, pojašnjava voditeljica i reporterka Jelena Pajić.

„Smijeh je najvažniji dio naše ekipe. Bez smijeha u redakciji sve bi bilo teže, a upravo je dobro raspoloženje dodatno nadahnuće da svakoga dana poguramo još malo jače”, kaže voditelj i dnevni urednik Ognjen Golubić.

Emisija Dobro jutro, Hrvatska u predstojećemu razdoblju donosi niz novosti, a gledatelji će, među ostalim, imati prigodu organizirano posjetiti studio iz kojega se prikazuje. Emisija je na rasporedu od ponedjeljka do subote na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT  ̶  HTV 1) s početkom u 7.00, a moguće ju je pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr