HRT i partneri u projektu Y-NEX organiziraju radionicu iz mobilnoga novinarstva


Zagreb, 13. travnja 2017. – European Youth News Exchange (Y-NEX) europski je projekt pokrenut 2015. godine uz sudjelovanje Agencije za mobilnost i programe Europske unije (EU) i partnerskih organizacija iz Hrvatske, Španjolske, Irske i Belgije, a koji prima potporu u okviru programa Erasmus+. Svrha je projekta osposobiti mlade za vještinu mobilnoga novinarstva (eng. mobile journalism – MOJO) kako bi postali aktivni građani Europske unije koji izvješćuju o pitanjima i temama važnima u njihovu svakodnevnome životu i sredinama u kojima žive.  

Kurikul za mobilno novinarstvo u kojemu su sudjelovali svi partneri projekta Y-NEX postao je dostupan široj javnosti izradom interaktivne platforme za mobilno novinarstvo (MOOC). Uz mrežnu je izobrazbu za mobilno novinarstvo u fazi izrade i portal za razmjenu vijesti na kojemu će raditi mladi novinari osposobljeni za mobilno novinarstvo.

U skladu s planom aktivnosti u Zagrebu će se od 24. do 28. travnja održati velika završna Y-NEX-ova radionica za najuspješnije polaznike iz svih država sudionica projekta. Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Televizijom Student i partnerskom tvrtkom Telecentar organizira petodnevnu radionicu na kojoj će polaznici pod mentorstvom najiskusnijih mobilnih novinara naučiti napredne tehnike mobilnoga novinarstva.

Svi zainteresirani za mobilno novinarstvo koji se žele usavršiti u proizvodnji vijesti i izvješća na svojemu mobilnom telefonu te svi koji žele biti upućeniji u novinarsko izvješćivanje mogu se priključiti Y-NEX-ovoj interaktivnoj platformi za mobilno novinarstva (MOOC).

Y-NEX-ova interaktivna platforma za mobilno novinarstva trenutačno ima oko 400 prijavljenih korisnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Njemačke, Poljske, Švicarske, Irske i Belgije, ali čak i iz Nigerije, Filipina, Egipta, Turske i Argentine, što je velika potvrda međunarodnoga karaktera i dostupnosti projekta na europskoj i svjetskoj razini. Velik je broj prijavljenih korisnika izrazito aktivan, čime se Y-NEX-ova interaktivna platforma smjestila među pet najboljih i najmasovnijih na platformi za e-učenje Eliademy.
Podrobniji su podaci o projektu te o mogućnostima prijave dostupni na mrežnoj stranici projekta.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr