Hrvatska radiotelevizija najavila povećanje učinkovitosti

Želja je HRT-a stvarati kvalitetna djela koja će i svojom gledanošću opravdavati trošenje novca koji se prikuplja pristojbom kako bi obveznici  pristojbe dobili još više vrijednosti za svoj novac, rekao je Novinić
Zagreb, 13. travnja 2017. – „Hrvatska radiotelevizija mora učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi povećala svoju učinkovitost i produktivnost te tako stvorila višak vrijednosti kojom će dodatno potaknuti hrvatsku kreativnu industriju“, izjavio je savjetnik mentor u Uredu glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Damir Novinić govoreći na jučerašnjoj stručnoj raspravi pod naslovom Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskoga razvoja održanoj u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.

Govoreći kao izaslanik glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića, Novinić je istaknuo kako Hrvatska radiotelevizija već i sad putem nabave programa od neovisnih proizvođača, angažiranjem vanjskih suradnika te na druge načine u hrvatsko gospodarstvo raspodjeljuje znatna sredstva, oko 330 milijuna kuna godišnje ili oko 25 % onoga što ukupno prikupi te je namjera učiniti još i više u dijelu vanjskih produkcija i koprodukcija.

Posjetio je i kako je u tijeku izrada novoga ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske kojim će se urediti obveze javnoga medijskog servisa u idućemu razdoblju. „Želja je HRT-a stvarati kvalitetna djela koja će i svojom gledanošću opravdavati trošenje novca koji se prikuplja pristojbom, odnosno kako bi obveznici HRT-ove pristojbe dobili još više vrijednosti za svoj novac“, napomenuo je Damir Novinić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek održala je izlaganje na temu kulturnih politika i kulturne industrije kao poticaja gospodarskoga razvoja te je u skladu s tim napomenula i kako bi moguće smanjenje mjesečne pristojbe značilo ugrožavanje znatnoga dijela hrvatske audiovizualne industrije koji o njoj ovisi. Najavila je i donošenje strategija za razvoj kreativne i kulturne industrije kao sastavnice Nacionalne strategije za razvoj kulture, stvaranje povoljnijega okružja i kvalitetnijega zakonodavnog okvira.

Na stručnome je skupu sudjelovao i Zrinko Ogresta, redatelj koji je govorio o važnosti hrvatskoga filma u cilju promidžbe hrvatske kulture u domovini i svijetu istaknuvši kako je njegov film S one strane već bio na šezdeset festivala te je prošao sve kontinente, a glazbenik Tonči Huljić osvrnuo se na važnost hrvatske glazbe.
Govoreći o važnosti kulturnih projekata za gospodarstvo Irena Kregar Šegota, direktorica sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, najavila je da će Grad Rijeka u predstojećemu razdoblju uložiti približno dvadeset milijuna eura u nove projekte.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr