Novinarke HRT-ove eurovizijske razmjene vijesti osvojile regionalnu nagradu


Zagreb, 12. travnja 2017.
– Novinarke u međunarodnoj razmjeni vijesti Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gabrijela Perić i Dijana Fišter osvojile su Nagradu za najbolju priču unutar Eurovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Europu (ERNO) za 2017. godinu. Gabrijela Perić nagrađena je za dvije priče. Priča HR Old Wheat Mill govori o vlasnicima i jedinim zaposlenicima staroga mlina u Roču, a Hospital in Art Works o estetizaciji i rehumanizaciji prostora čekaonica u KBC-a Zagreb radovima hrvatskih akademskih slikara. Gabrijela Perić višestruka je dobitnica nagrada za eurovizijske novinarske priloge. Dijani Fišter ovo je prva nagrada, a njezina priča Zagreb Light Festival govori o prvome festivalu svjetla po uzoru na slične manifestacije u Europi i svijetu.

Eurovizijska razmjena vijesti za jugoistočnu Europu ERNO najuspješniji je i najdugotrajniji projekt medijske suradnje u jugoistočnoj Europi i djeluje u okviru Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU). S radom je započela u studenome 2000. godine, a okuplja jedanaest javnih medijskih servisa – Rumunjsku televiziju (TVR), Bugarsku nacionalnu televiziju (BNT), Radioteleviziju Slovenije (RTV SLO), Hrvatsku radioteleviziju (HRT), Bosansko-hercegovačku radioteleviziju (BHRT), Radioteleviziju Srbije (RTS), Radioteleviziju Crne Gore (RTCG), Kosovsku radioteleviziju (RTK), Albansku radioteleviziju (RTSH), Makedonsku radioteleviziju (MKRTV) i Mađarsku televiziju (MTV).

Glavna je aktivnost ove mreže razmjena vijesti, a tijekom prošlih 17 godina članice su razmijenile više od 18 000 televizijskih priča. Surađuju i u brojnim drugim projektima uključujući razmjenu i koprodukciju dokumentarnoga programa. „Hrvatska radiotelevizija svake godine nudi velik broj priloga u međunarodnu razmjenu, a kolege koji glasuju za naše priloge prepoznaju njihovu sadržajnu i tehnološku kvalitetu“, istaknula je rukovoditeljica HRT-ova Odsjeka za međunarodnu razmjenu Katarina Gašperov.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr