HRT – Radio Sljeme pripremio prvi uskrsni koncert Tamburaškoga orkestra HRT-a


Zagreb, 12. travnja 2017.
– Uskrs u ozračju tambure naziv je koncerta Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije i poznatih solista koji će biti održan u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi blaženoga Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, s početkom u 20.00. Autori su koncerta Tanja Baran, Siniša Leopold i Lejdi Oreb, a dirigent je maestro Siniša Leopold. Koncert će se moći poslušati izravno u programu HRT – Radija Sljeme, na 88,1 MHz, te pogledati u snimci na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na drugu uskrsnu nedjelju 23. travnja u 22.15 i u reprizi na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) 25. travnja u 11.50.

„Razmišljajući o programu HRT – Radija Sljeme za 2017. godinu, došla sam do spoznaje da na Hrvatskoj radioteleviziji dosad sami nismo priredili uskrsni koncert. Božićnih je sadržaja mnogo, a najviše je marijanskih. U programu Hrvatske radiotelevizije ima i drugih koncerata duhovne glazbe, ali uskrsnih je sadržaja, iako je riječ o najvećemu kršćanskom blagdanu, uistinu malo, gotovo najmanje. Zato sam predložila Tamburaškomu orkestru Hrvatske radiotelevizije predvođenom maestrom Sinišom Leopoldom da osmislimo naš koncert s najpoznatijim hrvatskim uskrsnim pjesmama koje ćemo izvesti u uskrsnome vremenu i u prikladnome sakralnom prostoru uz izravan prijenos na HRT – Radiju Sljeme. Maestro Leopold bez dugoga je razmišljanja prihvatio, a kako je u sve skupa uloženo mnogo truda, ponudili smo drugome, televizijskome dijelu kuće da se koncert snimi i da ga se emitira na malim ekranima“, pojašnjava vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme i urednica radijskoga prijenosa Tanja Baran.

Koncert je zamišljen kao splet tradicionalnih i nekoliko modernih uskrsnih pjesama, a uz Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije nastupit će Nina Kraljić, Barbara Suhodolčan, Miroslav Živković, Josip Meixner, Zvonimir Kalić i prijatelji, grupa RiM, Zbor mladih blaženoga Augustina Kažotića Osvit i Dječji zbor Kažotići.

„S radošću smo se upustili u još jedan tamburaški izazov. Iako smo u Tamburaškome orkestru Hrvatske radiotelevizije prije snimili nekoliko uskrsnih pjesama, dosad nismo imali prigodu čuti kako zvuči cjelovit glazbeni hrvatski Uskrs na tamburama. Drago nam je da smo to sad uz potporu i radija i televizije nadoknadili i nadamo se da će ovaj koncert postati tradicionalan“, ističe šef dirigent Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Siniša Leopold.

Scenaristica i urednica televizijskoga prijenosa Lejdi Oreb ističe da će uskrsni koncert biti dominikanski obojen zato što se koncert održava u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi blaženoj Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

„Arhitektonski vrlo zanimljiva i akustična crkva na Peščenici prostor je u koji će se tamburaško uskrsno glazbeno ozračje sigurno lijepo uklopiti. Gostoljubivi dominikanci, a uime svih njih domaćin nam je fra Anto Gavrić, dali su nam i svoje zborske snage, a kako je iz dominikanskih redova i poznati hrvatski književnik Rajmund Kupareo, koncert će biti obogaćen i s nekoliko njegovih uskrsnih stihova koje će interpretirati glumac Dubravko Sidor. Sve to dominikansko bit će dimenzija više uskrsnoj poruci ovoga HRT-ova tamburaškog uskrsnog prvijenca“, pojasnila je Lejdi Oreb.  

Koncert Uskrs u ozračju tambure na rasporedu je na HRT – Radiju Sljeme na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, s početkom u 20.00, a moći će se pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi te u snimci na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) na drugu uskrsnu nedjelju 23. travnja.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr