Na HRT-u premijera dokumentarne serije David Suchet na tragu svetoga Petra

 Zagreb, 11. travnja 2017. – Gledatelji Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u četvrtak 13. travnja i u petak 14. travnja s početkom u 16.40 imat će prigodu premijerno pogledati hvaljenu BBC-jevu dokumentarnu seriju u dva nastavka David Suchet na tragu svetoga Petra. Poznati glumac koji se proslavio ulogom legendarnoga detektiva Herculea Poirota, David Suchet, u ovome dokumentarnom filmu istražuje jednu od najzagonetnijih osoba u povijesti. Čovjek kojega danas znamo kao svetoga Petra i koji je isprva bio običan ribar u prvome stoljeću nekako je postao osnivačem najmoćnije kršćanske crkve.

Petar, koji se u Novome zavjetu spominje više nego itko drugi osim Isusa, bio je Isusova desna ruka. Prema kasnijoj je tradiciji umro kao mučenik u Rimu i katolici ga štuju kao prvoga poglavara Katoličke Crkve. U dva će nastavka ove dokumentarne serije David Suchet pokušati doznati tko je uistinu bio Petar, čovjek iz Evanđelja. Cilj mu je istražiti Petrov karakter i proučiti elemente tradicije te slabo poznate podatke o njegovu životu. Pokazat će gledateljima i neka neočekivana otkrića i teorije o čovjeku koji je oblikovao vjeru koja je zavladala zapadnom civilizacijom.

U prvome nastavku David Suchet na Galilejskome moru istražuje Petrove mlade dane, a pritom će pokušati doznati zašto se Petar odlučio pridružiti Isusu, čovjeku kojemu je bilo suđeno da se kad-tad sukobi s Rimom. U drugome nastavku David Suchet nastavlja proučavati život čovjeka kojega danas zovemo svetim Petrom. Prema Novome zavjetu upravo je Petar postao vođom pokreta nakon Isusove smrti. Gledatelji će saznati kako se čovjek koji je opisan kao nagao i zbunjen pretvorio u tako karizmatičnoga vođu te postoje li dokazi da je Petar zaista ubijen u Rimu kao prvi papa Katoličke Crkve. Producent, scenarist i redatelj je Martin Kemp, a seriju je za Hrvatsku radioteleviziju odabrala Mira Vočinkić.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr