Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda izvodi Papandopulovu 2. simfoniju

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda nakon pedesetogodišnje stanke izvodi Papandopulovu Drugu simfoniju


Zagreb, 5. travnja 2017. – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije sutra, 6. travnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu priređuje vrhunsku glazbenu večer. Pod ravnanjem Enrica Dinda, maestra svjetskoga glasa, bit će izvedena suita Mauricea Ravela Moja majka guska, suita Igora Stravinskoga Žar ptica te Druga simfonija Borisa Papandopula, koja na koncertnim pozornicama nije izvođena pedeset godina. Sutrašnjim koncertom HRT-ovi simfoničari ponovno počinju surađivati i s mezzosopranisticom Renatom Pokupić. Enrico Dindo na čelu je Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije već drugu sezonu, a želja mu je HRT-ove simfoničare uvesti u sam svjetski vrh.
 
„Radostan sam što mogu sudjelovati u promidžbi hrvatske glazbe. Papandopulo je snimio izvedbu, međutim ta je izvedba sadržavala određene promjene i neki su dijelovi izbačeni. Mi smo odlučili da ćemo ovoga puta prikazati punu simfoniju, onakvu kakva je ona u partituri“, istaknuo je u povodu predstojećega koncerta u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Enrico Dindo.

Boris Papandopulo skladao je sjajnu Drugu simfoniju koju je sa Simfonijskim orkestrom Radija Zagreb izveo 1946. godine, a na njezinoj će sutrašnjoj novoj izvedbi vokaliza alta biti povjerena hrvatskoj divi Renati Pokupić, u čijoj je interpretaciji Mahlerovih pjesama s maestrom Enricom Dindom zagrebačka publika imala prigodu uživati tijekom prethodne koncertne sezone. Maestro Enrico Dindo ističe da su u tijeku završne pripreme za sutrašnji koncert s Renatom Pokupić te da se probe odvijaju u skladu s očekivanjima.

„Prva je proba bila sjajna, iako veoma naporna, zato što je Papandopulova simfonija duga i naporna za sviranje. Nije lako pripremati taj komad, no zadovoljan sam. Pred nama je još mnogo posla, ali na dobrome smo putu. Ne znam zašto se Druga simfonija nije tako dugo izvodila. Međutim, bitno je da se pokaže ljudima, mi je želimo dovesti u središte pozornosti javnosti i nadam se da ćemo u tome uspjeti“, ističe maestro Enrico Dindo. Za Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije tvrdi da je na visokoj razini, a za članove orkestra kaže da su sjajni suradnici.

„Za orkestar želim savršenstvo. Mi glazbenici uvijek težimo savršenstvu i na dnevnoj razini, ali to su nedostižni ciljevi. U ove smo dvije godine utvrdili što su naše jače strane i spremni smo raditi na onim slabijima“, ističe Enrico Dindo, koji je na čelu Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije dobio  gotovo stopostotnu potporu članova orkestra.

Za lipanj najavljuje izvođenje Beethovenove Devete simfonije i nastup Zbora Hrvatske radiotelevizije. I dalje svira violončelo i ističe da je njegova karijera počela kad je kao solist svirao u milanskoj Scali i to mu je iskustvo bitno upravo za ovo što trenutačno radi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr