Izabrane predstavnice HRT – Radija Sljeme na festivalima u Krapini i Pitomači

Projekt najKAJ potaknuo je veliko zanimanje slušatelja HRT – Radija Sljeme, a za pjesme u Krapini i Pitomači glasovalo je gotovo 18 tisuća slušatelja

Zagreb, 22. ožujka 2017. – Projekt HRT – Radija Sljeme najKAJ, tijekom kojega su slušatelji birali svoju pjesmu predstavnicu na Festivalu kajkavske popevke u Krapini i Festivalu pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači ulazi u završnicu. Popevka De ste si vi autorice Jasenke Medvedec bit će izvedena u rujnu u Krapini, a Kad Martinje dojde autorice Blaženke Mandić u lipnju u Pitomači. Slušatelji su izabrali tekstove koji su sad na uglazbljivanju, a potom slijedi izbor njihova izvođača. Obje će pjesme na festivalima biti predstavljene kao pjesme koje su se u festivalskim programima našle zahvaljujući slušateljima HRT – Radija Sljeme.

Na temelju programske usmjerenosti promicanju hrvatske kajkavske riječi, književnosti i kulture u radijskome eteru prošle je godine na HRT – Radiju Sljeme osmišljen projekt najKAJ, i to u emisiji Kajkavijana, koja se na tome popularnom zagrebačkom radiju već sedamnaest godina emitira četvrtkom od 20.30 do 22.00. „Najprije smo slušatelje krajem prošle godine pozvali da nam šalju vlastite neobjavljene kajkavske stihove za ta dva festivala. Od kraja listopada do polovice siječnja na stranicu na Facebooku HRT – Radija Sljeme za najKAJ su pristigle 73 pjesme, koje je napisalo 36 autora“, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran.

Projekt je osmišljen s dirigentom Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Sinišom Leopoldom, koji je umjetnički ravnatelj krapinskoga festivala i član stručnoga ocjenjivačkog suda festivala u Pitomači. Uredništvo HRT – Radija Sljeme i maestro Siniša Leopold odabrali su osam pjesama, glasovanje na mrežnim stranicama završeno je 6. ožujka, a ukupno je glasovalo 17 880 slušatelja.

Pjesma De ste si vi osvojila je 9 403 glasa, a Kad Martinje dojde 8 078 glasova. Slušatelji su glasovali i za Fašničke coprije, Tam de cvete fijolica, Zagorski bečarac, Mama, Senjal sem i Božić bu došel, ali samo prve dvije pjesme, one koje su dobile najveći broj glasova, bit će uglazbljene i izvedene kao pjesme po izboru slušatelja HRT – Radija Sljeme na festivalima u Krapini i Pitomači. Projektom najKAJ, za koji je poseban profil na Facebooku i cjelokupnu tehničku potporu osmislio novinar Ivan Hlupić, željelo se slušatelje potaknuti na kreativnost i omogućiti im da njihove pjesme zažive na popularnim festivalima.
Projekt je predstavljen u emisiji HRT – Radija Sljeme Kajkavijana, koju je prije sedamnaest godina osmislila i više je godina vodila sadašnja vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran, a već je nekoliko godina autorski oblikuje i vodi Ana Lacković Varga.

Kajkavijanu možete slušati svakoga četvrtka na HRT – Radiju Sljeme od 20.30 do 22.00 na frekvenciji 88,1 MHz, a emisija je dostupna i na mrežnim stranicama Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na mobitelima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr