Zeleni Kastav

Sajmovi domaćih proizvoda sve su popularniji u Primorsko-goranskoj županiji. Na njima je sve više kupaca, a i malih proizvođača. Na petom izdanju "Zelenog Kastva' dvadesetak je proizvođača.

Početkom devedesetih obitelj Cvjetković iz Rukavca u općini Matulji pokrenula je uzgoj puževa te proizvodnju delicija od njihova mesa. Iako su puževi nekada bili čest obrok na stolovima njihovih 'starih', mnogi su na njihovu zamisao odmahivali rukom. No, Cvjekovići se nisu dali smesti. 'Krenuli smo s idejom da  popunimo kućni budžet. A 2003. godine to je postao osnovni izvor prihoda  našem obrtu koji ove godine obvilježava 60 godin rada.', kaže Anđela Cvjetković.

Kako su u prirodi puževi zaštićena vrsta, obitelj je morala početi njihov uzgoj. S rastom potražnje, danas za njih radi i više od stotinu kooperanata. 'Mi najčešće našim kooperantima savjetujemo da to kombiniraju s nekom drugom poljoprivrednom ili nepoljoprivrednom proizvodnjom jer površine koje su potrebne da to postane osnovni prohod su velike. Mali broj naših kooperanata se samozaposli. Međutim ima onih koji to kombiniraju s uzgojem maslina, badema i nekom drugom kulturom tako da im to postane jedini prihod.', objašnjava Anđela. Velik broj njih kupce pronalazi na sajmovima, koji postaju sve popularniji. Na njima se nudi kvalitetna i prirodno proizvedena hrana.