'Baština Baranje: kroz Baranju okom, srcem, dušom, lopatom i špahtom'

U Muzeju Slavonije u Osijeku svečano je otvorena gostujuća izložba iz zagrebačkog Arheološkog muzeja 'Baština Baranje: kroz Baranju okom, srcem, dušom, lopatom i špahtom'autorice Jacqueline Balen.

Baština različitih hrvatskih područja dugo je planirani projekt u zagrebačkom Arheološkom muzeju, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, koja je često zanemarena, a toliko je arheološki bogata i zanimljiva. Nakon Zagreba, izložba je bila postavljena u Belom manastiru, a u četvrtak je otvorena i u osječkom Muzeju Slavonije.

Ona donosi rezultate arheoloških istraživanja  na lokalitetu Novi čeminac - Juhov salaš iz 2014. i 2015. godine na trasi buduće autoceste A5. Posebno je zanimljiva i 3D rekonstrukcija  dviju kuća  iz razdoblja seobe naroda, a iz tog vremena je i lubanja istočnogermanske žene  na temelju koje je sačinjen likovni prikaz kako je mogla izledati, od odjeće do nakita s kojim je pokopana u jednom od pronađenih grobova. Tu  je i velik broj predmeta koji pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

Posebno valja istaknuti, kaže se u tekstu o izložbi, grobove i naselje iz vremena seobe naroda , jer su to prvi takvi nalazi pronađeni "in situ" na prostoru Hrvatske, a upravo su oni ponukali arheologe na proširenje istraživanja kako bi se dobio što bolji  uvid u život istočnih Germana, koji su nastanjivali  Juhov salaš u 5. stoljeću.