Sutra prvi nastavak nove HRT-ove dokumentarne serije Antiputopis

Zagreb, 8. ožujka 2017. – Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT –HTV 1) sutra u 20.50 počinje emitiranje nove dokumentarne serije Antiputopis autorice Milke Barišić. Serija istražuje kakvo je uistinu stanje u nekima od najljepših predjela Republike Hrvatske, koliko poštujemo vode, šume, more i njihove stanovnike te što činimo ili ne činimo kako bismo svijet učinili ekološki prihvatljivijim mjestom za život. U netipičnome će putopisu, u četirima nastavcima, gledateljima biti prikazani lice i naličje nekih od najljepših mjesta u Lijepoj Našoj – Mljeta, Plitvičkih jezera, Imotske krajine i Žumberka – kroz priče ljudi koji na svoj način žele ukazati na probleme svojega kraja ili pomoći u rješavanju problema.

„Ekipa koja je stvarala Antiputopis imala je prigodu putovati svijetom i nagledati se ljepota, a opet, svi ćemo se složiti da je Lijepa Naša najljepša. Baš je zato tijekom snimanja bilo prigoda u kojima nam se srce stisnulo zbog prizora na koje smo naišli. Primjerice, na predivnome Mljetu, gdje se za svake južine gomile smeća nasukaju na rajske plaže, zaposlenici Nacionalnoga parka Mljet i sami Mljećani u očaju tvrde kako očiste sve do zadnjega čepa, a onda s novim udarima juga treba ponoviti postupak“, ističe autorica serije Milka Barišić. Dodaje kako je slično stanje i u rubnome dijelu Nacionalnoga parka Plitvice zbog kanalizacijskoga ispusta koji izaziva zgražanje mještana, turista i prolaznika. „Šuma koja ga okružuje prepuna je odumrlih stabala, a vonj je nesnošljiv. To su tek neki primjeri onoga što čovjek čini majci prirodi zaboravljajući na činjenicu da smo zemlju tek posudili od svojih potomaka“, ističe Milka Barišić.

„Naša je želja bila ukazati na takve potresne prizore, čiji uzroci možda nisu lako rješivi, ali zalaganjem se u prvome redu mjesnoga stanovništva pokazuje da stvari ipak mogu ići nabolje. Citirat ću ravnateljicu jedne imotske škole koja kaže da nikomu od nas ne smije biti ispod časti pokupiti papirić koji nađemo na putu. Svatko od nas može uvijek dati neki svoj, makar mali obol“, pojašnjava Milka Barišić.

Dokumentarna serija Antiputopis dijelom je nadahnuta podvizima fotografa Romea Ibriševića i njegovih Zelenih stopa koji su iz parkova prirode i nacionalnih parkova tijekom jedanaest godina uspjeli izvući preko 15 tisuća olupina.

Scenaristica je i redateljica Milka Barišić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, a montažerka Anita Jovanov. Tonski su snimatelji Boris Harmić i Miro Jankovečki, majstor rasvjete Slaven Spinčić, asistentica redateljice Snježana Kundija – Purgarić te izvršni producent Mate Čuljak.

Prvi nastavak dokumentarne serije Antiputopis nazvan Mljetski sizifi na rasporedu je sutra na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.50. Osim na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) Antiputopis će biti dostupan i na molbilnim uređajima, računalima i tabletima s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr