Egipatski znanstvenici prerađuju ljuske račića u biorazgradivu plastiku

Znanstvenici sa Sveučilišta Nil u Egiptu razvijaju tehnologiju prerade osušenih ljuska škampa u biorazgradivu plastiku namijenjenu proizvodnji ekoloških vrećica i druge ambalaže.

Šest mjeseci otkako su počeli dvogodišnji projekt znanstvenici su uspjeli stvoriti tanak i svijetao prototip koristeći se chitosanom (hitozan), tvari koja se nalazi u ljušturama brojnih rakova. Uspijemo li komercijalizirati proizvod, on bi doista pomogao smanjenju otpada, ali i poboljšanju izvoza hrane jer plastika ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, kaže profesorica Irene Samy koja nadzire projekt.

Znanstvenici jeftino otkupljuju odbačene ljuske od lokalnih ribara, vlasnika restorana i trgovačkih lanaca. Dobrobit bi bila dvostruka jer ljuske škampa mogu zamijeniti sintetičke materijale, a ujedno bi se njihovom preradom smanjio biootpad u egipatskoj prehrambenoj industriji. Ljuskice se čiste, kemijski tretiraju, melju i rastapaju u otopini koja se suši te se dobija tanak plastični film. Ta tehnika ima potencijal za industrijsku proizvodnju na veliko.

Projekt se razvija u suradnji Sveučilišta Nil i Sveučilišta Nottinhgam u Britaniji. Ekipa je dosad uspjela proizvesti tek malene uzorke i biorazgradive vrećice nisu još spremne za komercijalnu proizvodnju.