HRT uskoro predstavlja dugoročnu programsku shemu

Zagreb, 28. veljače 2017. – Vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije (HRT) Božidar Domagoj Burić na današnjoj je sjednici Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije izvijestio da je dovršena nova dugoročna programska shema te da će uskoro biti i predstavljena. „Shema je dovršena prije mjesec dana i spreman sam je predstaviti. U nju su uključeni svi bitni elementi, odnosno ona jasno odražava potrebu za zadovoljavanjem javnoga interesa i porastom gledanosti”, istaknuo je Božidar Domagoj Burić. Pojasnio je kako je riječ o dugoročnoj shemi za razdoblje od tri do pet godina te dodao kako javni medijski servis, da bi bio relevantan, mora voditi računa i o gledanosti. Međutim, to mu nije jedini zadatak, nego mora slijediti i odredbe Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske.

Na sjednici je govorio i novi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, koji je objasnio da će se posvetiti analizi zatečenoga stanja i obveza javnoga medijskog servisa u narednome razdoblju.

„Pozdravljam vas kao novi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije te novomu sazivu Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije želim uspješan rad. Programsko vijeće bitan je mehanizam u radu javnoga medijskog servisa. Ono je, naime, glas hrvatske javnosti te je upravo stoga važno za naše kvalitetno funkcioniranje”, rekao je Kazimir Bačić. Najavio je i da u 2017. godini treba provesti niz važnih koraka poput donošenja novoga Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske jer postojeći istječe krajem ove godine. „Vjerujem kako ćemo imati dobru suradnju s Programskim vijećem”, dodao je Bačić.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije složio se i s prijedlogom o održavanju tematskih sjednica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije o budućnosti HRT-ovih regionalnih centara, programskoj shemi te jeziku i govoru u programima javnoga medijskog servisa.

U povremeno burnoj raspravi bilo je riječi i o dopisu Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije, koji je tražio raspravu o pojedinim emisijama na koje su pristigle kritike. Kritika je, primjerice, upućena zbog gostovanja bivšega ravnatelja Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara u emisiji Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića.

U toj je emisiji Hribar iznio neprimjerene kvalifikacije o zdravstvenome stanju jedne redateljice te su članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije raspravljali o tome je li se voditelj od tih kvalifikacija uime Hrvatske radiotelevizije primjereno ogradio. Osim o tome Hribar je u istoj emisiji imao i nekoliko drugih kontroverznih primjedaba koje su izazvale pozornost članova Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije, poput metafore o konjskoj glavi u svojemu krevetu kojom je označio prijetnje zbog kojih je odstupio sa čelnoga mjesta u HAVC-u.

Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo istaknuo je kako prenošenje takvih izjava smatra neprimjerenim i neprihvatljivim ističući da one ostavljaju dojam kako je država izgubila nadzor nad procesima.

Novoimenovani član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Ivo Lučić rekao je kako mu je bilo iritantno da čovjek kojega dovode u vezu sa kršenjem zakona dolazi u udarnu emisiju Hrvatske radiotelevizije, gdje mu se daje prilika da optužuje državu i da voditelj pritom prema njemu ima prijateljski stav. Na to je odgovorio član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Saša Milošević, koji je rekao da je pozivanje Hribara u emisiju bilo novinarski sasvim opravdano te kako ne misli da se voditelj prema njemu postavio prijateljski, nego da se koristio argumentima koje su navodili i Hribarovi kritičari.

Članica Programskoga vijeća iz redova zaposlenika Hrvatske radiotelevizije Maja Sever podsjetila je na to da je Aleksandar Stanković nekoliko puta tijekom emisije upozorio gosta Hribara da nije korektno javno govoriti o čijemu zdravstvenom stanju te kako mu je poslije emisije čak i redateljica zahvalila na tome.

Na sjednici se raspravljalo i o dopisu braniteljske udruge koja je upozorila da je u emisiji Prizma prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uspoređen sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljem.

Maja Sever tim je povodom rekla kako to nisu bili stavovi Hrvatske radiotelevizije, nego profesora Dejana Jovića, a novoimenovani član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Nikola Baketa rekao je kako u Prizmi nije bilo uspoređivanja, nego je rečeno da njihovi politički nasljednici nisu sposobni pružiti sigurnost u regiji.

Raspravljalo se i o prenošenju boksačkoga susreta, odnosno o tome zašto je javni medijski servis prenosio Zagreb Boxing Explosion, od kojega se ogradio Hrvatski boksački savez (HBS). Na to je odgovorio vršitelj dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) Bruno Kovačević, koji je rekao kako su amaterski i profesionalni boks različite kategorije te kako Boksački savez nije mjerodavan kad je riječ o profesionalnome boksu.

Susret je, rekao je Kovačević, održan pod pokroviteljstvom udruge World Boxing Council, a pod tim su pokroviteljstvom prije boksali i Mavrović i Kličko. Ugovor je uključivao borbu Luke Pupeka, mladoga boksača kojemu je ta udruga dala šansu da se bori za prvaka Mediterana, objasnio je Kovačević.

Na sjednici je bilo riječi i o smanjenju vlastite proizvodnje Hrvatske radiotelevizije, a posebno kad je riječ o produkciji Dokumentarnoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV). Vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Božidar Domagoj Burić istaknuo je kako se postupa prema godišnjemu planu proizvodnje te potvrdio da je „netko iz plana izbacio čak 27 dokumentarnih filmova, od kojih će većina ipak biti snimljena u vlastitoj produkciji Hrvatske radiotelevizije“.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije također je predložilo novinarima i urednicima da obrate posebnu pozornost slijeđenju etičkih i profesionalnih standarda u emisijama uživo, a urednike određenih programskih sadržaja upozorili su da obrate pozornost na relevantnost i kompetentnost gostiju za pojedine teme.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr