'Uvati vitar'

Brač se u protekle tri godine afirmirao kao jedno od najpoznatijih europskih odredišta turista na biciklu. U svibnju ove godine Sutivan će biti domaćin druge  međunarodne biciklističke utrke 'Uvati vitar 2017'.

Brač je cikloturistički vitar počeo ozbiljnije hvatati još lani kada je održan prvi kup koji se bodovao za hrvatski kup. 'Mi se još možemo pohvaliti da smo prije tri godine označili sve staze biciklističke na području Sutivana. Označili označili smo sve kuće koje imaju uvjete za smještaj biciklista', ističe Petar Anibalović. Ove godine odaziv biciklista je trostruko veći.Očekuje se 300 sudionika koji će od 19. do 21. svibnja voziti biciklističkim stazama preko cijeloga Brača.

Da biciklisti, kojih je samo u Europi pedesetak milijuna, nisu neki čudaci koji po cijeli dan samo voze biciklu, pokazuje statistika o njihovoj potrošnji.
'Oni uglavnom stave svoju zlatnu karticu u zadnji džep dresa i krenu. Troše od restorana do restorana. Prema statističkim podacima iz 2014., oni troše 72 eura dnevno za razonodu i hranu', kaže Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Dalmacije.

Uz takvu potrošnju i naviku da ne voze po velikim vrućinama nego u pred i posezoni biciklisti su za nas, idealni gosti. A bračka utrka Uvati vitar - najbolja promocija Splitsko-dalmatinske županije, koja ima 3 i pol tisuće kilometara označenih biciklističkih staza.