Od kultnog Saloona ostali samo zidovi i brojni sudski procesi

U veljači 1970. otvoren je legendarni klub Saloon. Više od četrdeset godina bio je središte društvenog života Zagreba. Danas su pak od kultnog kluba ostali samo zidovi i brojni sudski procesi.

Prije gotovo pedeset godina Pero Zlatar pozvao je uspješne ugostitelje iz Dubrovnika Vlahu Srezovića i Alberta Papu da u Zagrebu otvore disko klub. Na zagrebačkom Tuškancu dobili su mali prostor koji nije bio dovoljan za ozbiljan klub pa s posuđenim novcem nadograđuju i preuređuju. Tako se 1970. rodio Saloon.

Nije bilo osobe koja je nešto značila na društvenoj sceni, a da nije ovamo dolazila. I dok je Kulušić, Lapidarij, Studentski centar i Jabuku sufinancirala lokalna zajednica, Saloon je, kaže Vlaho Srezović, sam sebe uzdržavao i pomagao drugima, posebno košarci.

Bilo je to vrijeme kada se jedino ovdje svirao rock n roll. Gotovo da nema glazbenika koji nije barem jednom ovdje nastupao. Od rockera i jazzera do pjevača zabavne glazbe. Posebnu vezu Saloon je imao sa sportašima, posebno košarkašima.

Početkom novog stoljeća počinju problemi zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Naime, Srezovići su vlasnici zgrade, ali ne i zemljišta na kojemu se klub nalazi. Od 2002. godine na sudu su s Gradom Zagrebom koji polaže pravo i na klub jer se nalazi na njihovom zemljištu. No pravi pakao za obitelj Srezović počinje 2014. godine

Došao sam i na ulazu sam sreo zaštitare sa nekim ljudima i javnom bilježnicom koja je popisivala stvari i kaže - vi ne možete ući unutra. Ja kažem kako ne mogu. Vi niste više vlasnik ovoga mi smo novi vlasnici, prisjeća se Vlaho Srezović.

Nemoćno su gledali kako iznose cijeli inventar kluba i sve njihove osobne stvari. Dvije i pol godine nisu smjeli unutra. A kada im je sudskom presudom klub vraćen, dočekao ih je uništen, prazan i vlažan prostor. Ostali su bez ičega.

Od odgovornih traže odštetu i s tim novcem planiraju urediti klub i ponovno Saloon vratiti na kartu zagrebačkih klubova. Unatoč svemu u pravo i pravdu još uvijek vjeruju i nadaju se da će sljedeći, 48. rođendan proslaviti u svome Saloonu.