Sport i glazba proglašena najboljom radijskom emisijom 2016. godine

Karlovac/Zagreb, 20. veljače 2017. – Dugogodišnja, kultna sportska emisija Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Sport i glazba dobila je nagradu Hrvatskoga zbora sportskih novinara (HZSN) za najbolju radijsku emisiju u 2016. godini. Predstavnicima Hrvatske radiotelevizije (HRT) nagrada je dodijeljena na današnjoj prigodnoj svečanosti u Karlovcu, a dodjeli su, među ostalima, bili nazočni predsjednik Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, državna tajnica za šport Janica Kostelić i glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović.

„Raduje nas ovo vrijedno priznanje struke emisiji Sport i glazba jer je to potvrda njezine dugogodišnje kvalitete. Riječ je o jednoj od najslušanijih emisija po kojoj je Drugi program Hrvatskoga radija generacijama prepoznatljiv. Nigdje ne možete pronaći takvo bogatstvo sportskoga sadržaja na profesionalnoj razini kao u toj emisiji. Zahvaljujem još jednom našim vjernim slušateljima te struci što ju je prepoznala“, istaknula je glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Jadranka Rilović.

Emisija Sport i glazba neprekidno se emitira od 1955. godine kad je pokrenuta na Prvome programu Radija Zagreb pod nazivom Sport, muzika, sport, a prvi je urednik bio Mladen Delić uz reportere Hrvoja Macanovića i Ivu Tomića. Godine 1968. emisija se pod novim nazivom A sada… sport i glazba počinje emitirati i na Drugome programu Radija Zagreb. Za legendarnu je i danas aktualnu najavu emisije zaslužan Fran Potočnjak koji je za glazbenu podlogu odabrao instrumental Happy Music Jamesa Lasta i njegova Big banda te glas spikerice Valike Šverer, a sve ostalo je povijest.

Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća emisija se počela emitirati i subotom i nedjeljom, a naziv je skraćen u Sport i glazba. Najava je ostala nepromijenjena, a postala je sinonimom za gotovo svaki sportski prijenos na Hrvatskome radiju (HRT – HR).

Sport i glazba danas se emitira subotom i nedjeljom od 16.00 do 20.00 na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), ali često, ovisno o događaju, počinje ranije i završava kasnije. U tome projektu danas sudjeluju svi zaposlenici sportske redakcije Hrvatskoga radija (HRT – HR) u Zagrebu.


To su Davor Lulić, Ivan Dorian Molnar, Gordan Gabrovec, Krešimir Gotlin, Lana Frančić, Vladimir Horvat, Lovorko Magdić, Tea Rožman Svedrović, Sandro Ruotolo, Marko Šivak i Sanja Žiger Frljuk, a nedjeljom ulogu voditelja preuzima i Ljudevit Grgurić – Grga. Emisiju oblikuju i novinari reporteri iz regionalnih radijskih postaja Hrvatskoga radija (HRT – HR) koji se izravno javljaju s mjesta događaja.

„U Sportu i glazbi pratimo sve najvažnije sportske događaje hrvatskih sportaša i klubova, objavljujemo ekskluzivne priče, reportaže i izjave, pratimo vrhunski i amaterski sport, a na koncu i naše paraolimpijce koji imaju svoj redoviti termin nedjeljom. Hrvatski radio jedini je radio koji ima prava prijenosa Hrvatske nogometne lige, ali i velikih sportskih događaja poput Olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava u nogometu, rukometu, košarci, vaterpolu i atletici. Konkretno, u 2016. smo godini imali više od 500 prijenosa različitih sportskih događaja“, ističe koordinator sportske redakcije na Hrvatskome radiju (HRT – HR) Davor Lulić.

Krešimir Gotlin urednik je i reporter koji je za emisiju Sport i glazba i ostale HRT-ove programe izvješćivao sa sedam Olimpijskih igara. „Imao sam tu sreću da sam bio uživo na svim dodjelama medalja Ivici Kosteliću na Olimpijskim igrama, bio sam u pravome trenutku na pravome mjestu,“ prisjeća se Krešimir Gotlin.

Lana Frančić već je trinaest godina dio ekipe emisije Sport i glazba. „Uz nogomet mi je jedan od dražih momčadskih sportova rukomet, a tu su i sportaši s invalidnošću s kojima je oduvijek veliko zadovoljstvo surađivati, zatim plivanje, umjetničko klizanje, skijanje i automobilizam“, kaže Lana Frančić.

Vladimir Horvat sedamnaest godina radi na Hrvatskoj radioteleviziji. „Emisiju Sport i glazba slušam od najranijih dana i zbog nje sam se i odlučio baviti sportskim novinarstvom“, tvrdi Vladimir Horvat.

Urednik i reporter Lovorko Magdić ističe kako je to vrlo dinamična emisija, a svako je priznanje rezultat angažmana cijele ekipe. „Rezultati naših sportaša, svaki njihov uspjeh, to je ono što se radim s najvećim zadovoljstvom“, ističe Lovorko Magdić.

Tea Rožman Svedrović urednica je i reporterka emisije koja je odrasla uz emisiju Sport i glazba i zato je posebno ponosna što je dio tima koji s velikim zanosom svakoga vikenda stvara višesatni program uz koji ostaje sve više slušatelja.

„S ponosom ističem kako već deset godina pratimo i sport osoba s invalidnošću, a u okviru nedjeljne emisije Sport i glazba imamo redovitu rubriku Paraolimpijka – paraolimpijac. I ovim putem zahvaljujem Hrvatskomu paraolimpijskom odboru na priznanju koje nam je nedavno dodijelio za osobit doprinos medijskoj promidžbi sporta osoba s invalidnošću u 2016. godinu. Iako smo priznanja dobile kolegica Lana Frančić i ja, smatram da je to plod rada cijele ekipe emisije Sport i glazba, upravo kao i ova nagrada Hrvatskoga zbora sportskih novinara“, smatra Tea Rožman Svedrović.

Marko Šivak ocjenjuje kako je za dobru emisiju uživo jako važna dobra priprema. „Ovaj je sportski program jedini koji neprestano čuva tu kulturu prenošenja. Rekord mi je bio 2005. godine kad sam bio uživo od 14.00 do 23.15 u zagrebačkome studiju, a kolega Ognjen Naglić u Bratislavi odakle je izvješćivao sa završnice Davisova kupa“, prisjeća se Marko Šivak.

Reporterka i urednica Sanja Žiger Frljuk deset je godina članica ekipe kultne emisije. „Sport sam zavoljela odmalena, posebno jer je moj tata svaki dan slušao prijenose na Drugome programu Hrvatskog radija“, otkrila nam je Sanja Žiger Frljuk.

Ljudevit Grgurić – Grga emisiju Sport i glazba vodi svake nedjelje od 2014. godine. „Emisija je vrlo zahtjevna za vođenje jer se naši kolege reporteri istodobno javljaju s dvaju, a katkad i triju, četiriju sportskih događaja. Uskladiti u pravome trenutku sva ta javljanja u eteru Drugoga programa Hrvatskoga radija iziskuje veliku koncentraciju“, ističe Ljudevit Grgurić – Grga.

Veliki i redoviti doprinos emisiji daju i kolege iz HRT – Radija Split Srđan Fabijanac, Marko Miličić i Mirta Šurjak. „Već sam trideset godina u emisiji, to mi je priznanje velika čast, ali nagrada je plod zajedničkoga rada. Želim promicati ljepotu u sportu, a najljepše mi je prenositi nogometne utakmice, pogotovo utakmice Hajduka“, ističe Srđan Fabijanac. Slušatelji u emisiji i dalje često mogu čuti i zanimljive komentare umirovljenoga kolege iz Splita Ede Pezzija.

Iz HRT – Radija Rijeka javljaju se reporteri Željko Kesovija i Korado Vujnović. „Vjerojatno su mnogi sportaši odrastali uz Sport i glazbu, a najava emisije urezala se u pamćenje svim ljubiteljima sporta“, ističe Željko Kesovija koji već četrdeset godina surađuje u emisiji, a među ostalim je pratio troje Olimpijske igre te više Mediteranskih igara te je izvješćivao sa svjetskih i europskih prvenstava.

Korado Vujnović uživo je prenosio nogomet i vaterpolo, a autor je i brojnih reportaža o svim sportovima. „Posao je lijep sam po sebi, najstresniji su rokovi“, ističe Korado Vujnović.

Davor Buconić s HRT – Radija Dubrovnik surađuje u emisiji već tridesetak godina. „Ponosim se time jer je to izvanredna emisija. Moja je suradnja s HRT – Radiom Dubrovnik povezana s vaterpolom, a naglasio bih kako mi je pravo zadovoljstvo raditi s mladom ekipom“, kaže Davor Buconić.

Željko Kapelari s HRT – Radija Zadar posebnu pozornost posvećuje zadarskoj košarci. „Posebno mi je bio zanimljiv prijenos Davisova kupa prošle godine te Kup Krešimira Ćosića u Zadru. To je bila vrhunska izvedba“, prisjeća se Željko Kapelari.

Branko Biočić i Čarles Gržinić reporteri su s HRT – Radija Pula. Branko Biočić prati uglavnom nogomet, tenis, pripreme različitih reprezentacija te mjesni istarski sport. „Najljepše je biti na mjestu događaja“, ističe Branko Biočić, a Čarles Gržinić, koji već dvadesetak godina izvješćuje u Sportu i glazbi, tvrdi kako mu je najljepši osjećaj kad slušatelju prenese riječima ono što se događa na terenu.

Krunoslav Inhof, Đorđe Ivković i Željko Kovačević reporteri su emisije Sport i glazba s HRT – Radija Osijek. „Nadahnuće su mi uspješni mladi ljudi koji se bave sportom“, ističe Krunoslav Inhof.

Đorđe Ivković reporter je u emisiji još od 1980. godine. „Oduvijek sam tu emisiju doživljavao kao vrhunac sportskoga novinarstva. Ono je na što sam najponosniji činjenica da je upravo ta emisija profilirala Miljenka Raka u vrhunskoga nogometnog kondicijskoga trenera“, napominje Đorđe Ivković.

„Koliko god veliku važnost imaju novi mediji i televizija, teško je zamisliti važniji sportski događaj bez emisije Sport i glazba. Neizmjerna je čast i zadovoljstvo biti slušateljem legendarne emisije i dijelom njezinim sutvorcem“, ističe Željko Kovačević, kojega gledatelji rado prate i u popularnoj HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Gotovo da nema zaljubljenika u hrvatski sport koji ne prepoznaje najavnu glazbu emisije Sport i glazba, koja desetljećima slušateljima najavljuje početak prijenosa najvažnijih sportskih događaja, a donosimo vam ju i u privitku ovomu priopćenju.

Osim na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) emisiju Sport i glazba od listopada 2015. godine može se pratiti i na računalima, tabletima i mobilnim uređajima s pomoću multimedijske usluge HRTi subotom i nedjeljom od 16.00 do 20.00.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr