Pola stoljeća Šokačkog sijela

Šokačko sijelo u Županji ove godine obilježava pedesetu obljetnicu osnutka. Posjetitelje očekuje 11 dana prave zabave na šokački način. Ova kulturno-zabavna manifestacija, utemeljena 1968., tradicionalno se obilježava u veljači, a tematski njeguje bogatu i raskošnu kulturu i tradiciju Slavonije.

Od osnutka pa do danas na priredbama, smotrama, festivalima i predstavama sudjelovalo je mnogo ljudi - amatera te raznih udruga. Sve je intenzivno počelo kad je prva smotra folklora održana u Zagrebu. Ona je potakla na inicijativu kulturnih radnika, čak i politike da se to narodno blago u cijeloj Hrvatskoj prezentira - tako je početo u Zagrebu, a zatim je to odmah imalo značaja na druge krajeve, a posebno na Slavoniju, kaže Josip Barišić, jedan od osnivača prvih Šokačkih sijela.

Na manifestaciji će se ove godine tradicionalno održati brojne kazališne predstave i izložbe, večeri folklora i poezije, a sve u iščekivanju konjanika i svečano ukrašenih konjskih zaprega te velike i vesele pokladne povorke gradskim ulicama. Tradicijski uređene kočije i konji, u narodne nošnje odjeveni kočijaši i njihova pratnja - uvijek su velika atrakcija za sve dobrodošle goste. Imamo jedno zbilja izuzetno kulturno bogatstvo i to se bogatstvo jednom godišnje, znači na tim večerima folklora, na tim našim drugim događanjima, vade se iz ormara iz škrinja - te prekrasne nošnje i pokazuju se da se ne zaboravi, kazala je članica izvršnog odbora Šokačkog sijela Anica Baturina.

I ove, jubilarne 50. godine program Šokačkog sijela počet će18. veljače otvorenjem dokumentarne izložbe i trajat će 11 dana, sve do 28. veljače. Šokačko sijelo uvijek završava utorkom „Seljačkom zabavom" uoči korizmene čiste srijede ili Pepelnice te na taj način označava početak korizme. Kako je Sijelo osnovano i kako se povijesno razvijalo pogledajte u prilogu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska.