Drugi ovomjesečni koncert Simfonijskoga orkestra HRT-a

Zagreb, 17. veljače 2017. –  Na programu drugoga ovomjesečnog koncerta Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda našao se Drugi koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederica Chopina, koji je s HRT-ovim simfoničarima majstorski odsvirao talijanski pijanist Pietro De Maria.

„Imao sam prekrasan, dubok osjećaj kad sam svirao s vašim orkestrom. Oni imaju mnogo energije i ritma. Imaju znatno bolji osjećaj za slavensku glazbu od orkestara iz zapadnih zemalja. Jako mi se svidjelo, zahvalan sam što me je Enrico Dindo pozvao ovdje. Bilo je to odlično iskustvo”, izjavio je nakon koncerta Pietro De Maria. Svjetskoj javnosti poznat je kao prvi talijanski pijanist koji je izveo i snimio cjelokupan Chopinov klavirski opus.

S maestrom Enricom Dindom, šefom dirigentom Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije, De Maria se već našao u mnogobrojnim i različitim oblicima glazbenih suradnja. Nastupali su zajedno u komornome orkestru i s orkestrima kao dirigent i solist, veže ih i dugogodišnje prijateljstvo, ali sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije Pietru De Mariji ovo je prva suradnja. „Nadam se da ćemo ponovno surađivati! Ovo je orkestar koji zna slušati solista. To je rijetka kvaliteta”, rekao je nakon koncerta dobro raspoloženi pijanist.  

Drugi je dio koncerta donio Šostakovičevu Petu simfoniju u d-molu. Dmitrij Šostakovič, koji je imao tu nesreću da djeluje u vrlo osjetljivome razdoblju ruske povijesti, svoj je umjetnički izričaj nerijetko morao prilagođivati različitim političkim htijenjima. Svojedobno je javno napadnut intervencijom samoga Staljina radi mješavine kaotičnih, besmislenih zvukova u operi Lady Macbeth Mcenskoga okruga unatoč njezinim dvogodišnjim uspješnim izvedbama.

Nakon što je Četvrtu simfoniju povukao, Petu je skladao preinačivši svoj stil u herojskiji i optimističniji u samo tri mjeseca, a prije nego što je bila izvedena 1937. godine, u moskovskim je novinama objavljena navodna skladateljeva izjava da je djelo odgovor sovjetskoga umjetnika na opravdanu kritiku.

Glazbeno nevjerojatno bogata i raznolika ta, kako su je zvali, lirsko-herojska simfonija osamdeset godina kasnije i dalje oduševljava, ovoga puta zagrebačku publiku. „Bilo je fantastično, s mnogo boja i s puno srca”, zaključio je nakon koncerta šef dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Enrico Dindo.
 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr