Maestro Vladimir Kranjčević oprostio se od Zbora Hrvatske radiotelevizije


Koncertom u Muzeju Mimara u Zagrebu maestro Vladimir Kranjčević oprostio se od ansambla s kojim je bio povezan tijekom cijele karijere i kojemu je bio šef dirigent od 1976. do 1982. godine

Zagreb, 15. veljače 2017.
– Sinoć su u zagrebačkome Muzeju Mimara  članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije i publika zajedno zapljeskali omiljenomu maestru Vladimiru Kranjčeviću. „Kako je bilo? To mora publika reći. Ovaj ansambl poznajem dugo. Išao sam na njihove koncerte za one slavne ere Pozaića, Zlatića itd., bio sam i njegov šef, mnogo smo radili, mnogo snimali i uvijek je užitak s tim ljudima raditi jer oni su profesionalci, potentnih krasnih glasova i kad se to uspije uskladiti i animirati, onda dođe do pravoga glazbenog doživljaja”, izjavio je nakon koncerta maestro Vladimir Kranjčević. Koncert je bio njegov oproštaj od ansambla s kojim je bio povezan tijekom cijele karijere i kojemu je bio šef dirigent od 1976. do 1982. godine.

„Da, to je oproštaj. Imam još pet koncerata do svibnja i to je sve. I dalje ću se baviti glazbom, sve ću raditi osim proba i koncerata. To me je jako počelo zamarati, iako donose i osvježenje, ali je teško pripremati jedan veliki projekt. Ipak sam navršio 80 godina”, rekao nam je maestro Kranjčević.

Na programu koncerta našla su se vrlo rijetko izvođena djela Madrigali dell' estate Ive Paraća, Konavosko pirovanje Ivana Brkanovića i suita Faun Rudolfa Matza, u kojoj smo kao soliste slušali sopranisticu Moniku Cerovčec i tenora Andra Bojanića.

„To je birani program. Tako reći, na prste jedne ruke možete nabrojati izvedbe tih djela, što je velika šteta. Jako se rijetko izvode, a svako je djelo za sebe bombon. Skladana su na divne tekstove i bio je užitak to raditi. I Zboru ih se svidjelo pjevati. Nadahnulo ih je. S punim su nepravom, da tako kažem, stavljena u zapećak. Ja znam koji je razlog – ona su iznimno teška za izvođenje, no profesionalnomu ansamblu kakav je Zbor Hrvatske radiotelevizije to nije problem. Nevjerojatno su ih brzo svladali” rekao je maestro Kranjčević te dodao: „Ljudski je glas najljepši instrument. Moj profesor Šaban na Akademiji je uvijek govorio da  pjevači imaju najljepši instrument koji je Bog stvorio. Zašto? Zato što je taj instrument u čovjeku. Dakle, tu nema tipke koju morate pritisnuti, ne ovisite o mehanici, o žici, o gudalu, o pisku, vi ste gospodar svojega organa koji reagira na svaki vaš emotivni podražaj. I zato je pjevanje nešto posebno kad je lijepo."


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr