Nakon Svjetskog dana radija slijedi veljača stabilnija, sunčanija, toplija...

I dok je na dijelu srednjeg i osobito na južnom Jadranu i prošlih dana bilo relativno toplo, u sjevernijim je krajevima dosadašnji dio veljače bio znatno promjenljiviji. U novome tjednu slijedi ponovno sunčanije i toplije razdoblje gotovo diljem Hrvatske, osim u nekim nizinama, gdje bi osjetniji porast temperature mogla onemogućavati magla i niski oblaci.

Prije tog razvedravanja i zatopljenja, u ponedjeljak će još biti mnoštvo oblaka, pa i sporadičnih slabih oborina, a i bura će ponovno stvarati poteškoće u prometu, osobito u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu.

Podrobnija vremenska prognoza za Hrvatsku za tekući dan, poslije 15 sati i za sutrašnji, može se čuti svakoga sata u Vijestima na Prvom programu Hrvatskog radija (HRA1) i Novostima na Drugom programu Hrvatskog radija (HRA2), u engleskom obliku i na Glasu Hrvatske, a podrobnije prognoze po pojedinim hrvatskim područjima mogu se spoznati u informativnim emisijama, katkad i izvan njih, na lokalnim postajama u mreži Hrvatskog radija (HRA): Dubrovnik, Knin, Osijek, Pula, Rijeka, Sljeme Split i Zadar. Naravno, u pisanom obliku i u HRT Meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Osim tih „službenijih“ izričaja, još zanimljiviji i opušteniji, uz komentare i dodatna pojašnjenja, mogu se čuti tijekom razgovora voditelja/urednika HRA sa službujućim meteorolozima DHMZ-a u Rijeci, Splitu i Zagrebu. A kad čujete poneki milozvučni meteorološki glas, ako želite, u internetskom Meteo kutku HRT-a, možete spoznati i kakav se iza njega krije izgled i stas.

O ponovnom jačanju bure, ali i njezinom slabljenju u utorak, te o nastavku poslovično prevrtljive veljače na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, kao i o skorim sunčanim satima u mjestima gdje ih nije bilo danima, u ponedjeljak će, primjerice, Ivan Novak, dipl. ing. govoriti na HRA Radio Pula u 8.30h, te u 8.45h na HRA Radio Rijeka.

Još malo prije, u 7.30h na HRA Radio Knin i 7.45h na HRA Radio Split Ranko Ševeljević, dipl. ing. spominjat će mogućnost poneke kišne kapi u Dalmaciji još i u ponedjeljak, te suhe, pretežno vedre i manje vjetrovite sljedeće dane u južnijim dijelovima Hrvatske, barem do petka.

A Dunju Plačko-Vršnak, dipl. ing., tijekom ponedjeljka možete slušati kako najavljuje diljem Hrvatske sve stabilniju atmosferu, što u hladnom dijelu godine posvuda ne znači nužno i sunce i toplinu, i to osim u meteorološkim izvještajima na HRA1 - nakon Jutarnje kronike, Dnevnih novosti i Kronike dana, i na internetu HRT-a. Osim toga, bit će je i nakon svakih vijesti na HRA Radio Sljeme, a i u duljem razgovoru o vremenu u 6.20h na HRA Radio Sljeme, 6.40h na HRA Drugi program, te u 9.30h na HRA Radio Osijek.

I na HRA Radio Zadar postoje svakodnevne meteorološke informacije, koje osim meteorologa DHMZ-a radnim danom u 8.10h priprema i umirovljeni, ali još uvijek aktivni meteorolog Duško Kraljev. Na HRA Radio Dubrovnik se aktualni meteorološki podaci i prognoze također mogu čuti svaki dan, a razgovori s meteorolozima DHMZ-a subotom oko 9.05h.

Naravno, osim na "klasičnom" radiju, sve je dostupno i putem internetske HRTi platforme.

Upozorenja za pomorce na ponovno jaku i olujnu buru te povećanu valovitost mora mogu se čuti i na internetu HRT-a, gdje je dostupna i tjedna agrometeorološka prognoza mr. sc. Dražena Kaučića, iz nedjeljne Emisije za selo i poljoprivredu HRA1.

A mnogima bi mogla biti zanimljiva i Škola meteoroloških pojmova, koju svake subote za HRA2 pripremaju Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, i Tina Košćec, urednica na HRA2.

Osim radija, i u mnogobrojnim emisijama na HTV-u, od Dobro jutro Hrvatska do Vrijeme nakon Dnevnika 3 na HTV1, te u Regionalnom dnevniku na HTV2, mogu se saznati mnogobrojne zanimljivosti o aktualnom i budućem vremenu, kao i o prošlom. Primjerice, o diljem Hrvatske od 1 °C do čak ponegdje 4 °C iznadprosječnoj srednjoj temperaturi zraka dosadašnjeg dijela veljače, unatoč prošlodnevnom zahladnjenju u kontinentalnom području i na sjevernom dijelu Jadrana. A i o količini oborine, prema kojoj je u Rijeci, primjerice, ovo već sada barem peta najkišovitija veljača u povijesti mjerenja, a u Osijeku i bez mogućih novih oborina od sljedećeg vikenda - ova veljača već sada zaslužuje klimatološku ocjenu "kišna". Vjerojatnost da će nam u većini Hrvatske takvo biti proljeće i ljeto je relativno mala, ali je i prema najnovijim dugoročnim prognozama - velika vjerojatnost iznadprosječne topline sljedeće dvije sezone. Za razliku od ove zime, čija će srednja sezonska temperatura zraka viša od prosjeka biti malo gdje u Hrvatskoj, možda čak i nigdje.

A ako se, osim aktualnih meteoroloških zanimljivosti, povodom 13. veljače - Svjetskog dana radija želite podsjetiti kako su meteorološki izvještaji na HRT-u izgledali nekada, te od kada uopće postoje meteo-informacije na Hrvatskome radiju i televiziji, možete pogledati 9-minutni dokumentaristički uradak, pripremljen povodom 90-60 godišnjice HRT-a. Naravno, sve je počelo s radijom, jer - "Radio ste vi"!