HRT-ova radioigra Ludbreške rode na međunarodnome radijskom festivalu

Zagreb, 8. veljače 2017. – Međunarodni radijski festival UK International Radio Drama Festival koji se održava u Ujedinjenome Kraljevstvu u Herne Bayu od 20. do 25. veljače 2017. uvrstio je u službeni odabir festivala radioigru Prva šahtofonija: Ludbreške rode, autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo. Radioigra je nastala u Produkcijskome odjelu Drama Hrvatske radiotelevizije, u emisiji Radio-atelje koja se emitira na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) redovito svakoga četvrtka u 18.00.

Međunarodni festival UK International Radio Drama Festival novi je radijski festival koji su 2015. pokrenuli Moving Theatre Trust Ltd i Herne Bay Town. Festival ima dvije kategorije: radiodrama u trajanju do 60 minuta i kratka radiodrama u trajanju do najviše sedam minuta. Festival podržava radove koji spajaju živo kazalište i radijsku dramu. Prihvaćaju se radovi koji su nadahnuti kazališnom predstavom, drame koje su nastale adaptacijom kazališne predstave i radiodrame izvedene pred publikom. Ove godine na festivalu u Herne Bayu sudjeluju predstavnici radijskih postaja iz Australije, Rusije, Irske, Slovačke, Srbije, Novoga Zelanda, Češke, Rumunjske, Njemačke, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Ujedinjenoga Kraljevstva i Hrvatske.

Prva šahtofonija: Ludbreške rode performativno je proizvođenje zvuka na šahtofonu prema kolorističkim grafičkim partiturama. Šahtofon je novoizumljeni opružni muzički stroj čija je tajna u kolektivnome asamblažu vodoravno i okomito nategnutih opruga različitih dužina i debljina pričvršćenih za unutrašnjost šaht-konstrukcije za prijenos vibracija ruku i opruga. Izvođači šahtofonisti Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo na tragu izvedbene obnove sjećanja na hrvatsku revolucionarnu mladež s početka 20. stoljeća tematiziraju atentat u Zagrebu američkoga imigranta, radnika Stjepana Dojčića na bana Ivana Skerletza i supostavljaju taj narativ ekološkomu pamfletu o ludbreškim rodama. Dramaturginja je Katja Šimunić, a redateljica Tanja Vrvilo.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr