HRT obilježava 24. obljetnicu pogibije svojega novinara Željka Ružičića

Zagreb, 1. veljače 2017. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) prisjeća se svojega kolege Željka Ružičića koji je poginuo 2. veljače 1993. u Sarajevu. Izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije i Zbora ratnih izvjestitelja u povodu toga sutra će kod spomen-obilježja zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije poginulima u Domovinskome ratu položiti vijence i zapaliti svijeće.

Željko Ružičić rođen je 26. kolovoza 1948. u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnome gradu i u Zagrebu. Maturirao je u klasičnoj gimnaziji, a nakon studija žurnalistike u Ljubljani završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Novinarstvom se počeo baviti u ranoj mladosti. Kao gimnazijalac pisao je za zagrebačke dnevnike Sportske novosti i Večernji list te za sarajevske Oslobođenje i Večernje novosti. Ubrzo je otkrio radio kojemu je, unatoč televizijskomu iskustvu, ostao vjeran sve do svoje smrti.

Željko Ružičić prošao je sve faze novinarstva: bio je suradnik, novinar, urednik mjesnoga dnevnog lista Kozarski vjesnik i gradskoga radija u Prijedoru te glavni urednik sarajevskoga Radija 202, Drugoga programa Radija Sarajevo i urednik ratnoga programa Radija Sarajevo.

Bio je dugogodišnji član novinarsko-uredničke ekipe poznatoga Večernjega programa Radija Zagreb i dugogodišnji dopisnik Radija Zagreb iz Sarajeva.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kolega Željko Ružičić slušateljima Radija Sarajevo bio je glas utjehe, nade, ali i prkosa, a slušateljima Hrvatskoga radija (HRT – HR) i gledateljima Hrvatske televizije (HRT – HTV) svakodnevno je prenosio informacije iz opkoljenoga Sarajeva koje, kao ni svoje sugrađane, u najtežim trenutcima nije ni pomišljao napustiti.

O strahotama i stradanjima u opkoljenome Sarajevu kolega Željko Ružičić izvješćivao i slušatelje u dijaspori, ponajviše u Australiji u kojoj ga pamte po njegovim britkim izvješćima u kojima, unatoč svoj nemilosrdnosti koju su Sarajlije i stanovnici Bosne i Hercegovine u tim ratnim godinama proživljavali, nije nedostajalo iskrene emocije i humora u nadi da će se zlo, sijanje smrti i patnje što prije zaustaviti.

Svoje je posljednje izvješće za Hrvatski radio (HRT – HR) kolega Željko Ružičić predao 2. veljače 1993. godine, a ironija ili sudbina poigrali su se da u jednom od najmirnijih dana u opkoljenome Sarajevu na novinarskom zadatku, u samome središtu Sarajeva, izgubi život.

Jedna od dvije ispaljene granate 2. veljače 1993. godine zaustavila je kolegu Željka Ružičića, ali istinu ni jedan metak, ni jedna granata, pa ni jedan rat nisu i nikada neće uspjeti zaustaviti i sakriti.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr