HRT-ov izvjestitelj Zoltan Kabok otputovao u Irak


Zoltan Kabok iskusni je ratni izvjestitelj koji je dosad izvješćivao s mnogih kriznih područja, a odlazak u Irak uvijek mu je poseban profesionalni izazov

Zagreb, 27. siječnja 2017. – Izvjestitelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Zoltan Kabok otputovao je danas u Irak. Tijekom višednevnoga boravka u toj državi izvješćivat će s mosulske bojišnice, obići oslobođena područja oko Mosula i izbjegličke kampove te svojim reportažama pokušati svjedočiti o razmjerima terora koje je provodila tzv. Islamska država, ali i složenim političkim okolnostima u Iraku, u kojemu oslobađanje Mosula ne znači kraj krize. Zoltan Kabok iskusni je ratni izvjestitelj koji je izvješćivao s mnogih kriznih područja, ali odlazak u Irak uvijek mu je, kako ističe, poseban profesionalni izazov. HRT-ovu ekipu u Iraku, uz Zoltana Kaboka, čine snimatelj Dario Kiš i tonski snimatelj Nino Zubović.

„Oslobađanje Mosula, drugoga po veličini iračkoga grada i posljednjega velikog uporišta tzv. Islamske države, ulazi u svoju završnicu. Nakon što su Iračani uz pomoć Kurda te šijitskih i kršćanskih milicija oslobodili istočni dio grada, borbe se vode za njegov zapadni dio, u kojemu je prema procjenama ostalo zatočeno više od 700 000 civila“, ističe Zoltan Kabok. Podsjeća kako je HRT-ova ekipa boravila u Iraku prije nekoliko mjeseci kad je počela akcija oslobađanja Mosula, a tom su prigodom bili gosti iračke vojske i obišli neka oslobođena sela oko Al Qhayyare.

„Idućih se dana vraćamo u nešto izmijenjenim okolnostima i odlazimo istočnije nego kad smo s mosulske bojišnice prvi put izvješćivali. Oslobođeno je 75 % Mosula, no tomu su unatoč razmjeri kaosa neopisivi. Upravo zbog toga teško je bilo što planirati“, kaže Zoltan Kabok te dodaje: „Postoje dobre namjere i planovi gdje ući, što snimiti, ali sve ovisi o trenutku i sigurnosnome stanju. Stvari se u Mosulu mijenjaju iz sata u sat. Nakana nam je da sav snimljeni materijal, uz uobičajene reportaže i javljanja u informativne emisije, uobličimo u dokumentarni film.”

Zoltan Kabok među rijetkim je hrvatskim ratnim izvjestiteljima koji se javljao s toliko svjetskih kriznih područja. Sve je počelo u Domovinskome ratu, nastavilo se s ratom u Bosni i Hercegovini te na Kosovu, a uslijedilo je praćenje operacije Pustinjska oluja u Iraku, odlazak u Sudan i Južni Sudan, Irak, izvješćivanje o ukrajinskoj narančastoj revoluciji, stanju u Iranu i pripojenju Krima. Uslijedio je put u Kobane u Siriji, tursko-kurdski sukob, izbjeglička kriza te izvješćivanje iz Kurdistana i Iraka.

Izvješća Zoltana Kaboka iz Iraka moći će se pratiti u informativnim emisijama Vijesti i Dnevnik na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije te s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr