Život na sjeveru... Hrvatske!

O hladnoći ovogodišnjega siječnja piše se i govori već tjednima, a i u nastavku će mjeseca, koji će diljem Hrvatske biti hladniji od prosjeka, s prevladavajućom klimatološkom ocjenom hladno i vrlo hladno, osobito na Jadranu ponegdje i vrlo hladno, u Dalmaciji možda čak mjestimice i ekstremno hladno. Srećom, sljedećih dana uz more neće biti onako jako niske temperature i smrzavanja kakvog je bilo prošlih tjedana, premda će temperatura ponovno biti u padu, uz dodatni osjećaj hladnoće zbog bure, često jake, gdjekad i i olujne, pa na udare i orkanske. No u većem dijelu kontinentalne Hrvatske nastavlja se sada već prilično dugo razdoblje hladnoće, uz ipak manje minuse danas, sutra i u četvrtak, a od petka će ponovno u mnogim mjestima temperatura biti i niža od -10 °C, ponegdje čak i od -15 °C. Gotovo kao u poznatoj seriji Život na sjeveru. Ali ne Sjeverne Amerike, nego Hrvatske.

Hrvoje zvan Grga - Varaždinski Robinzon

Hrvoje Hočuršćak
, kojeg mnogobrojni Međimurci, Varaždinci, a i drugi stanovnici najsjevernijeg, i ne samo tog dijela Hrvatske, poznaju više kao Grgu, i tijekom ovih jako hladnih dana i tjedana ostaje vjeran svojem domu na jezeru i Dravi u blizini Varaždina. Okružen bjelinom i tišinom, s pokojim posjetom lisica i dabrova te još češće sivih čaplji, sjenica i labudova, s kojima dijeli hranu, prilagodio se zimskim uvjetima kakvih prošlih godina nije bilo često. Posljednji put Drava je u njegovoj blizini bila ovako smrznuta prije pet godina, ali tada ipak manje dana nego sada.

U početku baš i nije mogao birati jer led koji je prekrio jezero i Dravu nije bio siguran za hodanje po njemu, a ni čamcem se nije moglo. Ali ni sada, kada je led znatno čvršći i kada gotovo svakodnevno hoda po njemu fotografirajući i snimajući okoliš, ne želi na dulje od nekoliko sati napustiti svoj ledom okovani dom. Istina, bio je na obilježavanju Vincekova u Varaždinu, Čakovcu i okolici, ali se već poslijepodne vratio u svoju zimsku idilu.

I premda se tijekom ljeta uputi na more, osobito kada kao višegodišnji iskusni skiper vozi djecu uključenu u projekt Mirno more, u sklopu kojeg se djeca i mladi različitog nacionalnog i socijalnog okružja uče vrlinama ophođenja i druženja, uz upoznavanje hrvatske obale i otoka, ovih ledenih dana ne želi u toplije krajeve."Kućico moja, najljepši raju!"

I premda se prijatelji brinu za njega i zovu ga da barem pokoji dan prezimi kod njih, on se ne da, i kao Ježurka Ježić odgovara: "Draži je meni moj skromni dom!". A ako se pitate kako ga uopće mogu zvati kad je tjednima okružen vodom i ledom, udaljen od civilizacije - odgovor je jednostavan. Njegov samostojeći objekt opskrbljen je vjetroelektranom i solarnim panelima koji osiguravaju dovoljno električne energije, čak i za oblačnih dana bez vjetra, pa kad želi, može komunicirati sa svijetom. No za grijanje je ipak pripremio dosta drva, gotovo kao Indijanci u prastarom vicu o prognozi za zimu.Zimska idila

Uporan u životu na hrvatskome sjeveru, u prirodi i snježnoj bjelini, okružen ledom koji škripi i miče se pod nogama, na spominjanje napuštanja svoje kućice i duljeg boravka u "civilizaciji" samo odmahuje rukom i govori:
"Ti ljude poput mene ne razmeš. Mi ti nemremo dugo živeti među ljudima. Kaj misliš da bu Ante Vukušić ikada sišel sa Zavižana? Takav ili jesi ili nisi. A mi se iz prirode ne damo! S pogledom na tu ljepotu nigdar nam ni dosadno!"

I dok se većina nas smrzava na samu pomisao na šetnju na -15 °C, a kamoli na višetjedni boravak na snijegu i ledu, Grga se ne da sa svojeg ledenog jezera i Drave i naizgled skromne kućice zbog koje ponavlja Ježurku: "Kućico draga, slobodo moja! ... Nizašto ja te mijenjao ne bi`!"... A biste li vi?