Počele prijave za HRT-ov međunarodni festival radiodrame Prix Marulić


Riječ je o jednome od vodećih svjetskih festivala radiodrame, a jedinstven je po tome što se održava u otvorenim kulturnim i povijesnim prostorima
 
Zagreb, 20. siječnja 2017. – U gradu Hvaru od 20. do 26. svibnja održat će se Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame – Prix Marulić. Osnivač i organizator festivala je Hrvatska radiotelevizija (HRT) uz potporu Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU). Prix Marulić se pod sloganom Starim tekstovima u pohode održava još od 1997. godine, a posvećen je temama i tekstovima nastalima do 1921. godine. Riječ je o jednome od vodećih svjetskih festivala radiodrame, a jedinstven je po tome što se održava u otvorenim izvornim hvarskim kulturnim i povijesnim prostorima.

Posebnost su festivala festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala i tako imaju aktivnu ulogu i u izboru pobjedničkih emisija. Festival ima i bogat popratni program poput autorskih večeri najuglednijih svjetskih radiofoničara, koncerata i drugih izvedaba.

Na festivalu Prix Marulić već se tradicionalno okupljaju radijski znalci iz cijeloga svijeta koji predstavljaju svoja djela utemeljena na svjetskoj kulturnoj baštini. Nakana je festivala poticati izvornu radiofonijsku izražajnost kojoj tradicija čini predložak, ishodište i izazov.

„I nakon dvadeset godina festival Prix Marulić jedinstven je među svjetskim radijskim festivalima. Tema kojom se obraća suvremenome autoru potičući ga da preispituje nasljeđe, bez obzira na to je li zabilježeno u umjetničkome tekstu ili baštini u širemu smislu, pokazuje se provokativnom i zanimljivom. Njoj se odazivaju radijski autori sa svih kontinenata, a oni europski udomaćili su se toliko da rade namjenski za naš festival. Prix Marulić nije manifestacija, nego susretište na kojemu se razmjenjuju iskustva, ideje i forme, te na kojemu se stručnost spaja s kreativnošću”, ističe tajnica festivala Adriana Kramarić.

Festivalsko natjecanje odvija se u trima kategorijama – igrana radiodrama, dokumentarna radiodrama i male forme. Međunarodni ocjenjivački sud svake godine proglašava i nagrađuje po tri najkvalitetnije produkcije u svakoj od spomenutih kategorija.

Ocjenjivački sud čine sudionici festivala i dva neovisna člana, s time da samo jedan član može biti iz jedne produkcijske kuće, a dva člana iz jedne države. Od ove godine svim festivalskim aktivnostima koordinira sedmeročlano vijeće.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na Međunarodnome festivalu igrane i dokumentarne radiodrame – Prix Marulić prijave mogu poslati na elektroničku adresu PrixMarulic@hrt.hr najkasnije do 17. veljače 2017. godine, a podrobniji podaci o uvjetima i pravilima natječaja dostupni su na mrežnoj stranici http://www.hrt.hr/prix-marulic/.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr