Ponos Hrvatske - Marijan Babić

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

U predvečerje 15. lipnja  prošle godine Marijan Babić svojim se taxi brodićem upravo privezivao uz porečku obalu. Uto stiže poziv lučkog kapetana!.Javlja mu o prevrnutoj jedrilici kod svjetionika Altež. Noć već pada pa Marijan hitro pokreće gliser, sa sobom uzima 17-godišnju kćer i njenog prijatelja koji slučajno nailaze i zajedno kreću u potragu.

Usporeni visokim valovima ubrzo stižu na javljenu poziciju, no tamo ne pronalaze nikakav trag. Nakon jednosatne bezuspješne potrage, Arijan je uočio da nešto pluta. 'Nismo bili sigurni je li to jedrilica ili ne. Kada smo se približili, vidjeli smo čovjeka kako se posljednjim snagama hvata za jedrilicu. Dali smo mu znak da smo ga uočili', prisjeća se Marijan Babić sa suzom u očima i nastavlja opisivati borbu s valovima koji su ih bacali i do deset metara.

Nakon nekoliko pokušaja, napokon su se uspjeli približiti. Unesrećenom potom jedva uspijevaju dobaciti pojas. On ga je jedva uspio uloviti. Marijan je tada legao na krmu i kroz valove ga povlači prema svome gliseru: 'Arijan me ulovio za noge dok smo ga zajedno izvlačili. To je trajalo sigurno pet minuta. Vidio sam da je čovjek na rubu snaga i da ne može sam. Kada sam ga ja napokon uhvatio svojim rukama više ništa nije bilo važno. Više ga nisam pustio i znao sam da ćemo ga spasiti'.

Bili su to i za oca i za kćer, najdramatičniji trenuci. 'U jednom trenutku ja nisam znala je li  motor ugašen i tata je došao tolko blizu da sam ja počela vrištati jer sam mislila da će ga motor uhvatiti.', prisjeća se Anabel Babić. Za 75-godišnjeg češkog državljanina, sve je sretno završilo. Svome se spasiocu dosad nije javio. No, ne brine to Marijana o kojem prijatelji imaju samo riječi hvale: 'Marijan je jedan od najboljih ljudi koje sam  upoznao. Uopće me nije iznenadilo kada sam čuo što je napravio. Nije ovo prvi puta da pomaže drugima. On je takav', priča Živko Buterin.

Marijan Babić spasio je jedan ljudski život. Još strastveno prati dupine i lovi dentale. Kad radi - vozi brodski taksi. Ovaj čovjek satkan je od mora i dobrote.