Dvadeset godina kultne emisije Hrvatskoga radija – Andromeda

Zagreb, 9. siječnja 2017. – Andromeda je prva specijalizirana emisija o astronomiji, astrofizici i astronautici u hrvatskome radijskom eteru. S emitiranjem je počela prije gotovo punih dvadeset godina na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) na inicijativu urednice i novinarke Tanje Devčić uz potporu dugogodišnjega voditelja Planetarija Tehničkoga muzeja u Zagrebu, danas stručnoga suradnika u emisiji – Ante Radonića.

Iako je u početku trajala pedesetak minuta, zbog velikoga je zanimanja produljena na dva sata. Kao svojevrsna astronomska početnica i uho koje osluškuje svemir, Andromeda slušateljima prikazuje zvjezdano nebo kroz razgovore s astronomima i znanstvenicima. Uz Antu Radonića tu je i voditelj Zvjezdarnice Višnjan – Korado Korlević, otkrivač malih nebeskih tijela, od kojih neka nose i njegovo ime. U emisiji su sudjelovali fizičari i astrofizičari poput, primjerice, doktora znanosti Željka Ivezića i doktora znanosti Marija Jurića s uglednih američkih sveučilišta. Gosti su bili i profesor doktor Tihomir Marjanac i doktor znanosti Davor Horvatić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu te profesor doktor Ivica Puljak iz CERN-a.

„Andromedu slušaju svi koje zanima svemir i nebeska tijela. U toj emisiji na drukčiji i intrigantan način slušatelji mogu saznati mnogo o tim temama, a urednici znaju kako zainteresirati slušatelje istodobno održavajući visoki urednički standard i profesionalizam“, ističe glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT — HR 2) Jadranka Rilović. Najveću su pozornost privukle teme o otkrićima ekstrasolarnih planeta, istraživanja Marsa, potrage za životom u oceanima na mjesecima drugih planeta, otkriće Higgsova bozona i osvajanja Mjeseca.

„Andromeda je emitirana iz Tehničkoga muzeja uz izravno sudjelovanje astronauta Apolla 16 Charlesa Dukea koji je hodao Mjesečevom površinom. Slušatelji Drugoga programa Hrvatskoga radija postavljali su pitanja o misiji, za koju neki još misle da se nije ni dogodila ili da je režirana u filmskim studijima”, ističe autorica i voditeljica emisije Tanja Devčić.

„To je interaktivna emisija u kojoj slušatelji razgovaraju sa znanstvenicima astronomima koji im otkrivaju jedan beskrajan svijet, svijet u kojemu smo mi samo mala plava točka”, dodaje autorica te ističe kako na društvenim mrežama postoje skupine zaljubljenika i vjernih slušatelja Andromede u Hrvatskoj i  inozemstvu.

„Da budem iskren, Andromedu nisam nikad doživljavao kao medijski projekt, nego kao obrazovnu platformu preko koje je moguće komunicirati s ljubiteljima astronomije, a nadasve s mladima koje zanima znanost”, pojašnjava stručni suradnik u Andromedi Korado Korlević.

„Što se tiče suradnje, živjeti u Višnjanu i putovati u pulski studio Hrvatskoga radija baš i nije praktično, ali spremnost pulske ekipe nikad nije izostala. Nakon toliko godina lijepo je vidjeti da su neki od klinaca koji su zvali i postavljali pitanja u emisiji postali astronomi, fizičari, znanstvenici i  stručnjaci. Lijepo je vjerovati da je i Andromeda tomu pridonijela“, zaključuje Korado Korlević.

„Kad mi je Tanja Devčić 1997. godine došla s prijedlogom o emisiji, od prvoga sam trenutka znao da je to prava stvar. Svemir je zanimljiv i fascinantan, svaki dan pristižu vijesti o istraživanjima i misijama u svemiru, a za to postoji velik interes, i mlađih i starijih slušatelja. Mnogima je to izvor stalnoga nadahnuća, a pogotovo mladima, čiju pozornost svemir toliko brzo zaokupi da se s većim žarom zanimaju i za fiziku, kemiju, matematiku, biologiju, tehniku i tehnologiju, ali i više čitaju i uče. Tanja Devčić sa žarom je učila astronomiju i pratila nova dostignuća, pa je naša suradnja uvijek bila ugodna i davala je odlične rezultate. Uz veliku potporu mnogobrojnih slušatelja, koji nas često zovu i izvan naše emisije, posebice nam je zadovoljstvo i radost raditi Andromedu“, kaže stručni suradnik Ante Radonić.

Upravo se ovih dana obilježava dvadeseta obljetnica početka emitiranja te kultne emisije, a tajna njezine dugovječnosti nije samo u sadržaju, nego i pristupu temama koje zanimaju mnoge i koje nikad do kraja neće moći biti istražene.

Andromeda se emitira svakoga utorka na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) od 20.00 do 22.00, a može se poslušati i putem računala ili mobilnih telefona s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr