Vremenska prognoza, 3.1.2017.

I dok ćemo hladnih jutara u nastavku ovog promjenljivog tjedna još imati, osobito u petak i subotu čak i hladnijih od onoga u ponedjeljak - toplina poput one u ponedjeljak poslijepodne u ostatku se tjedna uglavnom neće ponoviti, a posebice ne ovako veliki dnevni hod temperature - u unutrašnjosti ponegdje i veći od 20 °C. Pritom će u većini mjesta najviše oborine biti u noći na utorak i u utorak prijepodne, a najvjetrovitije u utorak, te osobito od četvrtka do subote.

U istočnoj će Hrvatskoj u utorak biti najprije oblačno uz kišu, zatim i snijeg, osobito u gorju i Posavini, a poslijepodne će se razvedravati, uz mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će uglavnom između -2 i 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro ponegdje hladnije, a dan topliji, osobito u Međimurju i Zagorju, gdje će oblaka biti najmanje, kao i vjerojatnosti za oborine. Već na području metropole, te osobito južno od Save bit će večeras najprije kiše, zatim i snijega, koji na Banovini i Kordunu do jutra ponegdje može stvoriti i tanji snježni pokrivač.

Njega će sigurno biti u gorskoj Hrvatskoj. Štoviše, često vrlo vjerojatno i većeg od 5 centimetara, osobito u Lici, gdje će mjestimice padati još i oko podneva, a uz jaku, na udare i olujnu buru, koja će noćas zapuhati na sjevernom Jadranu, pahulja može biti i podno Velebita. Tijekom dana će se sa zapada razvedravati.

No prije toga, na srednjem će Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Valja naglasiti i siguran snijeg u dalmatinskim planinama, te vrlo veliku vjerojatnost padanja snijega, pa čak i zadržavanja na tlu i u nižim dijelovima unutrašnjosti, osobito oko Sinja.

Sasvim ga se ne smije isključiti ni u Konavlima, dok je mjestimična kiša na jugu Hrvatske uz more sigurna, kao i zadržavanje juga i jugozapadnjaka sve do večeri, a i relativno visoka temperatura - još i u utorak poslijepodne 11 do 14 °C.

U nastavku tjedna na Jadranu hladnije, i dalje uz povremene mjestimične oborine - u srijedu uglavnom na jugu, zatim i drugdje. Osobito je nužno upozoriti na ponovno jačanje bure u srijedu, a u četvrtak i petak ona će često biti olujna, pa i s orkanskim udarima, pri čemu će i temperatura zraka biti niska kao malo kada u ovo doba godine.

I na kopnu u nastavku tjedna hladnije, ali uz temperaturu koja još do petka nije tako rijetka kao na moru, iako će biti i sjelodnevnih minusa. A bit će i sporadične oborine, većinom snijega, ali u manjim količinama nego noćas i sutra.

A nakon više tjedana relativno suhog vremena, koliko je gdje palo kiše po četvornome metru ili kolika je visina snježnog pokrivača, osim na stranicama DHMZ-a, može se vidjeti i u HRT Meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se pojavljuju i aktualna HAK-ova izvješća o stanju u prometu, uključujući i web kamere, te prometna prognoza za sljedeće dane, čak i za mnogima produljeni vikend, a nekima bi mogao biti zanimljiv i kratki video s mnogobrojnim meteorološkim pojavama koje ćemo imati u ovome tjednu.