Blagdanski promet i vremenske kreacije. I nova nadogradnja HRT Meteo aplikacije.

U stabilnim vremenskim prilikama pod djelovanjem polja visokog tlaka zraka procjene prognostičara malo se mijenjaju od dana do dana. Stoga se ni jutrošnje ne razlikuju znatnije od jučerašnjih pa je danas na Jadranu i u višem gorju sigurno pretežno sunčano vrijeme, a u nizinama će prevladavati oblačno, tmurno, ponegdje i maglovito, slično onome prošlih tjedan dana, pa i više, pri čemu je mjestimice moguća izmaglica, zbog niske temperature - i inje i poledica.

Ipak, malo se povećava vjerojatnost djelomičnog razvedravanja ili barem pogleda na dijelove nebeskog plavetnila i u nekim nizinskim mjestima. I premda je tijekom vikenda ta vjerojatnost još veća, sunčano se vrijeme i dalje ne može jamčiti u nizinama, ali može na moru i u planinama, gdje će i dalje biti iznadprosječno toplo, iako tijekom vikenda uz više oblaka nego do tada. Inače, u dosadašnjem dijelu prosinca, od meteoroloških postaja DHMZ-a, samo je na onim na višim nadmorskih visinama srednja temperatura zraka zamjetnije viša od prosjeka - najviše na Pargu - oko 1 °C, na Puntijarki oko 2 °C, a na Zavižanu čak i 3 °C! Istodobno je na Jadranu uglavnom malo pozitivno odstupanja od uobičajenih vrijednosti za prva 22 dana, a u većini unutrašnjosti negativno, čak i 2 do 3 °C, kao primjerice u Krapini i Daruvar.

Sljedećih će se dana razlike u tim odstupanjima smanjiti jer će u gorju temperatura od ponedjeljka biti osjetno niža nego do tada, a u nizinama se, uz sunčana razdoblja, očekuje njezin porast. Stoga će se uglavnom prekinuti u ovom dijelu prosinca u mnogim nizinskim mjestima do sada rijetko kada zabilježen niz dana s tako dugotrajno niskom najvišom dnevnom temperaturom zraka.

Pritom će se tlak zraka do ponedjeljka snižavati, ali će i dalje biti povišen. Od utorka pak ponovno zamjetniji porast, pa će opet biti viši od 1030 hPa, pa čak u dijelu Hrvatske vjerojatno i oko 1040 hPa!

Oborina će biti malo, do nedjelje većinom i nimalo, ali se ipak u nizinama unutrašnjosti i sljedećih dana ne smije zanemariti mjestimična izmaglica, inje i poledica, potkraj nedjelje dodatno i mogućnost za samo ponegdje vrlo malo kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom.

U prognozama za sljedeći tjedan, osobito od utorka, povremena oborina sve je izglednija, ali i dalje nije sigurna, osobito ne na Jadranu, pa ne smije iznenaditi u mnogim mjestima ponavljanje prošlogodišnjeg ekstremno suhog prosinca. Ipak, unatoč tom porastu vjerojatnosti za oborinu, još je vjerojatnije da će u nizinama biti manje oblačno, tmurno i maglovito vrijeme u odnosu na ovotjedno.

A u očekivanju tog meteorološkog razvedravanja, danas bi se mogla razvedriti i barem neka lica zaljubljenika u mobilne aplikacije, i pritom još meteorologiju i promet. Nakon uspjeha, od mnogih čak iznenađujućeg, po broju skidanja i pohvala možda čak i rekordnog za hrvatsku aplikaciju, HRT Meteo se dalje razvija!

Nova nadgradnja HRT Meteo - HRT-ov dar pod bor

Kao zahvala za dosadašnjih gotovo 100 000 skidanja aplikacije, od kojih je već u prvom tjednu bilo njih čak 50 000, i kao svojevrsni darak pod bor, ovih je dana objavljena dodatno nadograđena HRT Meteo aplikacija za pametne mobilne telefone, za platforme android i iOS.

Stoga sada, uz već postojeće i od mnogih svakodnevno korištene podatke, imate još mnogobrojne druge, pri čemu osobito valja izdvojiti vizualnu spoznaju vremena putem web kamera Hrvatskog autokluba (HAK), koji je dosadašnju izvrsnu suradnju s HRT-om proširio i na HRT Meteo.

I oni koji prometuju morem imaju informacije u novonadograđenom obliku HRT Meteo jer je s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) proširena suradnja na nautičku prognozu, odnosno prognozu za pomorce, a i izletnicima u gorje omogućena je prognoza za tekući i sutrašnji dan za neka planinarska odredišta. Onima pak koji žele planirati za cijeli tjedan stavljeni su i izgledi vremena za šesti i sedmi dan od dana objavljivanja prognoze, i to posebno za kopnenu i primorsku Hrvatsku.

HRT METEO = HRT + DHMZ + HAK

Osim potvrda prognoza i upozorenja na opasne vremenske pojave na temelju podataka mjerenja i motrenja na meteorološkim postajama DHMZ-a, od sada je to moguće i zahvaljujući web kamerama HAK-a. Pritom korisnici HRT Meteo ne samo što vizualno mogu spoznati koliko je gdje sunčano, oblačno, maglovito, tmurno, kišno, snježno, vjetrovito ili već kakvo, mogu vidjeti i kakav je gdje promet, i to najprije jednim pogledom na sve glavne pravce po Hrvatskoj, pa odlukom na pojedini pravac od zanimanja korisnika, i na sve raspoložive kamere na željenom pravcu. U tom dijelu aplikacije HAK omogućava u HRT Meteo i ostale za promet važne informacije: izvješće o stanju na cestama, uključujući njihovu prohodnost, granične prijelaze, pomorski i željeznički promet, ograničenja za teretna vozila i prometnu prognozu, a dostupna su i izvješća o radovima na cestama, posebice na autocestama, ali i drugim privremenim prometnim regulacijama, kao i cestama zatvorenima zbog radova.

HAK-ova prometna prognoza

I HAK-ovu prometnu prognozu, mnogima osobito važnu tijekom ovog blagdanskog vikenda možete naći u HRT Meteo, kao i druge savjete vozačima, osobito za obavezu zimske opreme, vožnju zimi, po magli i poledici, te savjete za sigurnu vožnju.

Naravno, već postoje ideje za daljnju nadgradnju, pa čak i ozbiljni dogovori i pripreme. No, o tome  u sljedećoj godini. A nekim "sitnicama" možda se iznenadite već i u ovoj!?

U ime ekipe koja sve to priprema želim vam sretan Božić i uspješnu 2017. godinu, s nadom da će vam HRT Meteo barem malo pomoći u planiranju svakodnevnih aktivnosti, a i da će vam ostale HRT-ove medijske platforme biti od koristi, te da ćete na njima naći svrsishodne vam meteorološke zanimljivosti...

I bez obzira što nema prirodnog nego samo umjetnog snježića,
nadam se da ćete uživati u radostima Božića!