Mrak ili strah – novi roman HRT-ove dramaturginje Nives Madunić Barišić

Nakon uspjeha u svijetu dječjih krimića s naslovima Tajna čokoladnih bombona i Lunapark stiže novi naslov autorice Nives Madunić Barišić. U romanu Mrak ili strah autorica predstavlja čudesan svijet u kojemu životinje pričaju i razmišljaju kao ljudi

Zagreb, 14. prosinca 2016. – Melkior je vrlo neobičan pas. Najmlađe, ali i one nešto starije čitatelje osvojio je već u romanima Tajna čokoladnih bombona i Lunapark. Njegove je pustolovine zapisala Nives Madunić Barišić, urednica i dramaturginja na Hrvatskoj radioteleviziji te nagrađivana autorica nekoliko dramskih tekstova, izvođenih na radiju i u kazalištu. Glavnu je ulogu pripisala jednomu neobičnom liku, psu Melkioru, privatnomu istražitelju, nimalo tipičnomu ljubimcu koji najmlađe čitatelje nikako neće ostaviti ravnodušnima ni u novome romanu koji je, slažu se kritičari, i  najuzbudljiviji dosad!

Roman u kojemu su glavni likovi životinje zasigurno će zainteresirati djecu, a u trećemu nastavku pod nazivom Mrak ili strah upoznat će se s čarobnjakom Merlinom, tajnim ispodkrevetnim svijetom, gašenjem svjetla i svim ostalim dobro poznatim strahovima djece. Međutim, uz vodstvo psa istražitelja, zanimljivoga, humorističnoga i iznimno bistroga Melkiora sve strahove odbacujemo i bacamo se u potragu.

U ovome nastavku tematizira se nestanak poznatoga čarobnjaka Merlina u čemu prste vrlo vjerojatno ima zla, ljubomorna Vivijana. Ekipa se daje u potragu i ostaje pod upitnikom hoće li vesela ekipa uspjeti pobijediti strahove i pomoći Merlinu… Osim što je riječ o romanu – krimiću za djecu – štivo obiluje i humorističnim izjavama likova, ali i likovima zanimljivih karakternih osobina u kojima se svako dijete može pronaći. Otkriti strah i pokušati ga svesti na najmanju moguću mjeru jer je on naš veliki neprijatelj, glavna je poruka ovoga djela. Napeti su zaplet i zanimljivo ocrtani likovi autorici specijalnost, pa se djeci daje mnogo prostora za maštu i vlastite zaključke. Roman je namijenjen djeci nižih razreda osnovne škole.

„Kako i sama jako volim čitati kriminalističke romane, a kao dijete sam obožavala romane Ivana Kušana, osobno sam se odlučila pisati u tome ključu. Ne volim dijeliti lekcije nego ispričati dobru i napetu priču”, ističe Nives Madunić Barišić. 

Svako se novo izdanje tiska u sve većoj nakladi, pa je to vjerojatno ujedno najbolji pokazatelj da se knjige i u ovo novo doba ipak čitaju, a da je priča o Melkioru pronašla put do svoje publike.

„U ovome je preozbiljnome svijetu važno ne zaboraviti se igrati, opustiti, smijati, nadmudrivati, pretjerivati, voljeti, a sve je to moguće ako se svakodnevno družiš s djecom. Kvalitetnim druženjem s djecom čuvamo i dijete u sebi. Ja pišem za djecu i djetinjarim kad god je to moguće“, naglašava Nives Madunić Barišić. 

Nives Madunić Barišić radi na Hrvatskoj je radioteleviziji gotovo dvadeset godina, a posljednjih je godinu dana rukovoditeljica Produkcijskoga odjela Drama. Uređuje i dalje  emisije Radioigra za djecu i mlade i Kutić poezije (za djecu) na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) te KriK (krimić i komedija) na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) .

Vodi i Radioaktivne slušaonice za djecu i mlade – interaktivni radionički program u suradnji s knjižnicama i osnovnim školama u kojima se djecu uči medijskoj kulturi i pokazuje da radio može biti i medij umjetničkoga dramskog izražavanja te promiče radijski program Hrvatske radiotelevizije. Za radio je tijekom dvadeset godina napravila više dramatizacija i izvornih tekstova, a neke su od tih emisija nagrađene i na međunarodnim festivalima. 

Osim romana napisala je i nekoliko igrokaza za djecu poput Naša je mama postala zmaj, koji već pet godina uspješno igra u kazalištu Žar ptica, te Mala zelena gusjenica koji se vrti više od deset godina na daskama Tvornice lutaka.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr