Orgulje Glazbene škole u Varaždinu

Orgulje, to moćno glazbalo najčešće nalazimo u crkvama, rjeđe u nekoj školi i koncertnoj dvorani. Varaždinska Glazbena škola jedna je od rijetkih koje ih imaju.

Kad iza debelih zidova Glazbene škole u Varaždinu zasviraju orgulje, čini se kao da svira cijeli orkestar. Jer takav dojam proizvodi to puhaće glazbalo s tipkama. Prije osam ih je godina Orguljaška zaklada don Petar Nakić donirala varaždinskoj školi za pedagošku i koncertnu djelatnost. Svake orgulje su jedan složen, zapravo najsloženiji instrument u tehničkom smislu. Postoje različiti sistemi orgulja, ove su elektropneumatskog sustava. Nije to tako kompliciran sustav, imaju dva manuala, 19 registara i imaju tzv. schnellwerk, odnosno schnelltrit što će reći - žaluzije na drugom manualu, što omogućuje jedno fino nijansiranje u sviranju u pratnji zborova, solista itd,  opisuje ove Zdenko Kušćer iz Orguljske radionice Varaždin.

Nakon što su, uz potporu Varaždinske županije, rastavljene u Švicarskoj, dovezene, ponovno sastavljene i restaurirane. No, danas su oštećene zbog prašine i korištenja. Stoga orguljaška radionica ovih dana provodi njihovu reviziju - obnavlja ih i ugađa. Vadimo sve svirale van i čistimo ih, uređujemo ih. S time da ćemo mi sada, u ovoj fazi napraviti još određena zvukovna poboljšanja orgulja je sad imamo malo više vremena, a nešto smo u međuvremenu i naučili. Tako da ćemo zvukovno preoblikovati instrument, da on bude još ljepši, da u umjetničkom smislu doživi još jednu renesansu,  objašnjava maestro Kušćer.

A na putu do renesanse treba ući u utrobu orgulja. Čudesno je boraviti u šumi svirala kraljice instrumenata. Znalac svog zanata Varaždinac maestro Zdenko Kušćer 25 godina je u Švicarskoj stjecao znanja i vještine potrebne u svijetu orgulja. Na naše zadovoljstvo je orguljaška zaklada postigla jedan od bitnih ciljeva - omogućila educiranje mladih učenika, mladih orguljaša... U Varaždinu su i u 18. i u 19. stoljeću postojale orguljske radionice pa pretpostavljamo  da postoje nekakvi pisani dokumenti orguljaša, orgel majstera itd. I to je sada, u određenom smislu nastavak te tradicije,  istiće maestro Kušćer.

Za koji mjesec koncertne orgulje Glazbene škole zasjat će novim sjajem, a budući orguljaši i profesori uživat će u zvuku koji će biti obliji i mekši.