Markota: HRT će biti partnerom svim građanima i javnosti u Republici Hrvatskoj

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a Blago Markota istaknuo je kako mu je namjera HRT učiniti perjanicom medijske i kulturne industrije. Osobitu je važnost dao HRT-ovim centrima jer „HRT treba biti prisutan u svakoj županiji“

Zagreb, 6. prosinca 2016.
– Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj je sjednici jednoglasno podržalo Prijedlog Programa rada Hrvatske radiotelevizije za 2017. godinu, a javni medijski servis, kako je najavio vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota, postat će partnerom svim građanima i javnosti u Republici Hrvatskoj.

Markota je istaknuo da je najvažniji zadatak donošenje cjelovite programske sheme za petogodišnje razdoblje koja, kako je pojasnio, treba biti temeljni dokument u poslovanju i koja će se mijenjati i poboljšavati u skladu s potrebama.

„Htio bih reći da smo ovaj Program pisali tako da smo željeli da Hrvatska radiotelevizija bude partnerom svakomu pojedincu te svim građanima i javnosti, kao i sa željom da surađujemo s tijelima Hrvatske radiotelevizije – Programskim vijećem i Nadzornim odborom", istaknuo je Blago Markota.

Kako uskoro istječe četverogodišnji Ugovor između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske, kojim je utvrđen opseg javnih obveza Hrvatske radiotelevizije, Markota je najavio kako je već osnovana radna skupina koja će izraditi prvu verziju novoga Ugovora s Vladom Republike Hrvatske, a koja će uskoro biti i dovršena te potom predstavljena javnosti.

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije istaknuo je i kako je namjera učiniti Hrvatsku radioteleviziju perjanicom medijske i kulturne industrije u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je osobitu važnost HRT-ovih centara, pojašnjavajući kako Hrvatska radiotelevizija želi biti prisutna u svakoj županiji.

„Građani svake županije naši su partneri. U idućih mjesec dana održat ćemo sastanak s predstavnicima svih županija te razgovarati o razini usluga i normama", najavio je Blago Markota.

Članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije, iako su dali jednoglasnu podršku Prijedlogu programa rada Hrvatske radiotelevizije za 2017. godinu, iznijeli su i kritičke primjedbe u vezi s programom.

Tako je članica Vijeća Neda Ritz istaknula kako je Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) izgubio svoju prepoznatljivost, kako Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) „naginje provincijalizaciji", ali kako se znatno popravio Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2), koji ima „svoju jasnu orijentaciju i publiku".

Predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo naglasio je kako je Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) postao „paradigma onoga što bi trebao biti javni medijski servis, prije svega informativni kanal". Dodao je i kako „središnji Dnevnik u 19 sati ne bi trebao centar svega".

Vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Božidar Domagoj Burić složio se s primjedbama Nede Ritz. „Slažem se da u programu ima jako puno prostora za poboljšanje. Drugi program HTV-a najdalje je otišao u profiliranju, slažem se i u tome  s vama", dodao je Burić.

Posebno je istaknuo kako će programska shema Hrvatske radiotelevizije ubuduće biti vrlo čvrsta i promišljena, odgovarajući na primjedbu predsjednice Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije Anje Šovagović Despot, koja je rekla kako je Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije već nekoliko puta upozorio kako već dulje vrijeme ne postoji programska shema, i to još iz vremena mandata Gorana Radmana.

Član Vijeća Saša Milošević upozorio je na potrebu senzibiliziranja u vezi s manjinskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, dodajući kako je Hrvatska radiotelevizija u vezi s tim prijašnjih godina bila pristrana. Burić je odgovorio kako mu je drago da je gospodin Milošević spomenuo pitanje manjina te da će Hrvatska radiotelevizija učiniti sve da pokaže koliko manjine pridonose slici društva.

Članica Vijeća iz redova zaposlenika Maja Sever kritički se osvrnula na promjene na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3), navodeći kako je taj program postao dnevno-politički program, čime je izgubio svoj karakter.

Na to je reagirala vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović, koja je Maji Sever spočitnula njezinu profesionalnost, te jednu od njezinih kritika nazvala sramotnom, nakon čega je predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo oduzeo riječ Nevenki Dujmović, upućujući ju da svoj odgovor Programskomu vijeću Hrvatske radiotelevizije pošalje u pisanome obliku.

Kedžo se također osvrnuo i na nedolazak članova Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije na prethodnu sjednicu Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije, nazivajući takav postupak nedopustivim i nepristojnim. S tim se složio i Markota, koji je to nazvao nedopustivim činom.

Kedžo je najavio i održavanje tematskih sjednica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije o medijskoj pismenosti, HRT-ovim centrima te zajedničke sjednice svih tijela Hrvatske radiotelevizije.


Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr