Menopauza na pluća utječe kao dugogodišnje uživanje u duhanskom dimu - studija

Razdoblje menopauze, tijekom kojega započinje slabljenje cikličkog rada jajnika, a menstruacijski ciklusi prestaju, na pluća utječe na jednak način kao da žena svakodnevno tijekom deset godina puši 20 cigareta dnevno, tvrde norveški znanstvenici, a prenosi Daily Mail.

Kažu i da ta hormonalna promjena kod žena ubrzano smanjuje sposobnost pluća pri protoku zraka, odnosno pri udisaju i izdisaju, zbog čega mnoge žene u srednjoj životnoj dobi pate od kratkog daha i pojačanog umora. U sklopu studije norveški znanstvenici pratili su forsirani vitalni kapacitet (FVC), poznatiji kao kapacitet pluća kod 1438 žena u dobi između 25 i 48 godina. FVC označava ukupni volumen izdahnutog zraka maksimalnom snagom. Vodili su evidenciju i o parametru koji se naziva FEV1, a odnosi se na volumen zraka izdahnut najvećom brzinom u prvoj sekundi nakon punog udaha. Nijedna sudionica studije još nije ušla u fazu menopauze, a stanje pluća ispitanica pratilo se predstojećih 20 godina.

Ustanovljeno je da su se oba plućna parametra koje su mjerili kod sudionica istraživanja, s njihovim ulaskom u menopauzu postupno smanjivali, kod nekih i više nego što se očekivalo. Smanjenje forsiranog vitalnog kapaciteta moglo se usporediti s FVC-om kod osoba koje su deset godina pušile po 20 cigareta dnevno, a FEV1 je bio isti kao kod osoba koje su tijekom dvije godine pušile 20 cigareta dnevno.

Žene i njihovi liječnici moraju biti svjesni činjenice da funkcija respiratornih organa može znatno oslabiti za vrijeme i nakon menopauze, kazao je voditelj studije Kai Triebner sa Sveučilišta u Bergenu. To znači da im je dah kraći već kod obavljanja čak i slabije fizičke aktivnosti, a to može rezultirati reduciranim radnim sposobnostima i umorom. Simptomi ovise o tome u kojoj je mjeri kapacitet pluća smanjen, odnosno vrlo su individualni. Naša studija ističe da je iznimno važno voditi računa o zdravlju respiratornih organa u razdoblju menopauze, ali i u razdoblju postmenopauze. Hormonske promjene ranije su se povezivale sa sustavnim upalama, koje su se pak povezivale sa slabijim radom funkcije pluća.

Rezultati istraživanja objavljeni su u američkom časopisu Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.